Külföld

Gyors kormányalakítást szorgalmaz Meloni

A kormányzás minél előbbi megkezdését szorgalmazta az Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni. Itália Sergio Mattarella olasz államfő bejelentésére vár, hogy mikor bízza meg a politikust a kabinet megalakításával. Közben továbbra sem csökkent a feszültség Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke ukrajnai háborút érintő korábbi kijelentései miatt.

Gyors kormányalakítást szorgalmaz Meloni
A jobbközép szövetség Giorgia Melonit jelölte miniszterelnöknek
Fotó: Baris Seckin / Anadolu Agency via AFP

A jelenlegi válsághelyzetben a kormányzás minél előbbi megkezdését szorgalmazta az Olasz Testvérek elnöke, Giorgia Meloni, aki az államfővel tartott konzultáció után nyilatkozott a sajtónak pénteken. A politikus vezette a szeptemberi választásokon győztes koalíció küldöttségét, amelyet az államfő utolsóként fogadott a kétnapos kormányalakítási megbeszéléseken.

Sergio Mattarella csütörtökön indította el az egyeztetést a parlamenti erőkkel, egymás után érkeztek a pártdelegációk a legkisebbtől a legnagyobbig. Az első napon az ellenzékbe vonult baloldali formációk és az utóbbi öt évben kormányzó Öt Csillag Mozgalom járult az elnök elé, a második napon az Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és kisebb szövetségeseik közös küldöttsége. A jobbközéppel folytatott egyeztetés volt a legrövidebb, alig tíz percig tartott. Elemzők szerint mindez arra utal, hogy a jobbközép koalíció már kész miniszteri névsorral jelent meg, s nincsen szüksége további időre. A sajtó elé Berlusconi, Salvini és Meloni együtt állt ki, de kizárólag az Olasz Testvérek elnöke szólt az újságírókhoz.

Meloni a sajtónak arról beszélt, a jobbközép szövetség őt jelölte miniszterelnöknek. Most Sergio Mattarella elnökön a sor, hogy bejelentse, mikor bízza meg az Olasz Testvérek elnökét a kormányalakítással. Az elnöki palota bejelentése szerint az államfő a délutáni órákban közli, kit és mikor bíz meg a feladattal. Minden várakozás szerint az Olasz Testvérek elnökét fogja magához hívatni.

Közben továbbra sem csökkent a feszültség Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke ukrajnai háborút érintő korábbi kijelentései miatt. Silvio Berlusconi újságíróknak néhány napja barátjának nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, egy másik hangfelvételen pedig az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij felelősségének tulajdonította a háborút.

Közben kiderült, a Meloni-kabinet akár már szombat délután vagy vasárnap délelőtt leteheti esküjét, ám annak a következő héten bizalmat is kell kérnie a parlamentben.

Kapcsolódó írásaink