Külföld

Életfogytiglant is kaphatnak az erőszaktevők

A jövőben akár életfogytig tartó büntetést is kaphatnak a nemi erőszakért elítéltek Szerbiában. Az erről szóló javaslatot Aleksandar Vučić államfő terjesztette be Ana Brnabić miniszterelnök elé.

Életfogytiglant is kaphatnak az erőszaktevők
Nem lesz kegyelem a kiskorúakat zaklató bűnözőknek
Fotó: Hegedüs Róbert / MH

Az eddigieknél is példásabb szigort ígért tegnap esti interjújában a nemi erőszaktevőknek Aleksandar Vučić. A szerb államfő a Prva televízióban arról beszélt, eddig öttől és tizenkét évig terjedő börtönbüntetéssel sújtották az elkövetőket, ám az új szabály szerint a felső határ húszra módosulna azzal a kiegészítéssel, hogy minősített esetekben akár életfogytig is rácsok mögött maradhat a tettes.

Az államfő felsorolta továbbá, hogy minden erőszakos cselekedetért szigorúbb büntetés jár majd ezentúl. Így hosszabb ideig lehetnek börtönben azok, akik kiskorúakat molesztáltak, akik magatehetetlen áldozatot bántottak, de az óvodapedagógusok, a tanárok, a szülők, az eltartók vagy a rokonok is komoly szankciókra számíthatnak, ha visszaélnek hatalmukkal a kiskorúak felett.

Vučić hozzátette, az Ana Brnabić miniszterelnök elé terjesztett jogszabálymódosítás alapján a családon belüli erőszaknál is emelnék az eddigi három hónaptól három évig terjedő büntetést hat hónaptól öt évig tartóra, ha pedig az erőszaknál veszélyes szerszámot vagy fegyvert használnak, tíz év lehet a felső korlát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom