Külföld

Zelenszkij terrortámadástól tart

Az ukrán elnök szerint az orosz erők aláaknázták a kahovkai vízierőművet, és terrortámadásra készülnek

Zelenszkij elnök azt állítja, hogy aláaknázták a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő kahovkai vízierőművet, és hamis zászlós műveletben terrorcselekményre készülnek.

Zelenszkij terrortámadástól tart
Harcias retorika és megjelenés: Zelenszkij katonák gyűrűjében
Fotó: AFP/Ukrán Elnöki Sajtószolgála

Ezt az államfő csütörtökön az EU állam- illetve kormányfői tömörítő Európai Tanács brüsszeli ülésén videoösszeköttetés útján mondott beszédében jelentette ki az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint.
„Oroszország szándékosan megteremti a terepet egy nagyszabású katasztrófához Dél-Ukrajnában. Információink vannak arról, hogy orosz terroristák aláaknázták a kahovkai vízierőmű gátját és blokkjait. Ez az egyik legnagyobb energetikai létesítmény. Ennek a vízierőműnek a gátja körülbelül 18 millió köbméter vizet tart vissza. Ha az orosz terroristák felrobbantják ezt a gátat, akkor több mint nyolcvan település, köztük Herszon kerül az árvíz zónájába. Több százezer embert érinthet" – figyelmezetett Zelenszkij. Hozzátette, hogy ezen felül Dél-Ukrajna jelentős részének vízellátása állhat le.

A terrortámadás következtében hűtővíz nélkül maradhat a zaporizzsjai atomerőmű. Teljesen leállhat a Krím vízellátására kiépített csatorna működése is – hangsúlyozta. „Általánosságban elmondható, hogy ennek az egyetlen orosz terrortámadásnak pusztító környezeti, humanitárius következményei olyan mértékűek lehetnek, hogy azt történelmi katasztrófának fogják nevezni" – jelentette ki.

Zelenszkij szerint Oroszország már mindent előkészített a terrortámadás végrehajtásához. „Az ukrán munkásokat kidobták a kahovkai vízierőműből, ott csak orosz állampolgárok vannak. Teljesen ők irányítják az állomást" – mondta. Sürgette, hogy küldjenek nemzetközi megfigyelő missziót a kahovkai erőműbe, küldjék vissza az ukrán személyzetet, és biztosítsák a generátorok és a gát azonnali és szakszerű aknamentesítését.
„Oroszország ezt azért teszi, hogy újabb műveletet szervezzen hamis zászló alatt, terrortámadást hajtson végre, amiért Ukrajnát teszi majd felelőssé" – mutatott rá Zelenszkij.

Kapcsolódó írásaink