Külföld

Több erdélyi magyar nyelvű nyomtatott lap kiadását függesztik fel

Az elektronikus médiumok továbbra is az erdélyi magyar közösség szolgálatában állnak

A közleményt a Príma Press Kft. tette közzé, ami több magyar nyelvű erdélyi lap kiadásáért felel. A nyomtatott újságok közül ide tartozik a Krónika, az Erdélyi Napló és a Székelyhon – írja a Szekelyhon.ro.

Több erdélyi magyar nyelvű nyomtatott lap kiadását függesztik fel
Fotó: Facebook/Erdélyi Napló

„A nehéz gazdasági helyzet és annak valószínűsíthetően hosszabb távú fennmaradása arra kényszerít bennünket, hogy a tevékenységeinket átszervezzük az év végéig. A legészszerűbb döntés ebben a helyzetben, hogy 2022. december 30-tól felfüggesztjük a nyomtatott lapok kiadását, a lapterjesztést és kézbesítést, valamint a lapkereskedelmet. Az elektronikus médiumok (online portálok, rádiók, újmédiás tartalmak) továbbra is az erdélyi magyar közösség szolgálatában állnak” – jelent meg a portálon.

A cégben korábban résztulajdont vásárolt az Erdélyi Médiatér Egyesület, ami az elmúlt években több milliárd forint magyar állami támogatást kapott.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója korábban a szervezet „nem hivatalos nagyköveteként” hivatkozott magára, és az Átlátszó Erdélynek adott interjúban elmondta, hogyan érvelt a kormánynál az erdélyi média finanszírozása érdekében. Elmondása szerint azért kellett résztulajdont vásárolni a Príma Pressben, hogy a magyar állami pénz eljuthasson oda.

Valószínűsíthető, hogy a magyarországi támogatás akadozása is hozzájárulhatott a lapkiadás felfüggesztéséhez, ami elbocsátásokkal fog járni.

Kapcsolódó írásaink

Ismét emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma

ĀA fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek