Külföld

Nem lesz parlamenti szavazás a jövő évi költségvetésről Franciaországban

Élisabeth Borne francia miniszterelnök az ellenzéki obstrukcióra hivatkozva szerdán bejelentette a nemzetgyűlésben, hogy a kormány életbe lépteti a francia alkotmány 49.3-as cikkelyét, amely alapján nem bocsátja parlamenti szavazásra a jövő évi költségvetést.

Nem lesz parlamenti szavazás a jövő évi költségvetésről Franciaországban
Képünkön Élisabeth Borne
Fotó: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

Válaszul Marine Le Pen pártja, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés és a baloldali pártszövetség, a NUPES is jelezte: bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen. Azoknak elfogadására nagyon kicsi az esély, mert bár Emmanuel Macron államfő pártja nem rendelkezik abszolút többséggel az alsóházban, az ellenzéki pártok egymás indítványait nem kívánják megszavazni.

A francia alkotmány 49.3-as cikkelye alapján egy tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően egy bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem mozdítja el a kormányt. A kormány szerda délelőtti ülésén döntött a szavazás megkerüléséről.

Jóllehet, Emmanuel Macront a franciák áprilisban újraválasztották köztársasági elnöknek, a júniusi nemzetgyűlési választásokon nem biztosítottak neki abszolút többséget, ami megnehezíti a kormánypárt számára a törvénytervezetek elfogadását.

A költségvetési tervezetről folytatott, 55 órás heves vita és a költségvetéshez benyújtott módosítók szavazása során jól érzékelhető kormányzati kudarcok után az elmúlt napokban egyértelművé vált, hogy a kormány el kívánja kerülni a parlamenti végszavazást.

A 49.3-as cikkely alkalmazását „megvetéssel cifrázott antidemokratikus visszaélésnek” nevezte Eric Coquerel, a radikális baloldal vezető politikusa, míg Fabien Roussel, a Kommunista Párt főtitkára a demokrácia megtagadását látja benne. A radikális baloldaliakat, a szocialistákat, a kommunistákat és a Zöldeket tömörítő ellenzéki baloldali pártszövetség, a NUPES ezért azonnal bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen.

Marine le Pen pártja – amely csütörtökön kíván szintén bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen – kizárta, hogy megszavazza a baloldali kezdeményezést.

A kormányfő azzal indokolta a döntést, hogy az ellenzék időhúzásra játszik, miközben „a vita megvolt és minden javaslatot megvizsgáltunk”.

A baloldal ugyanakkor úgy vélte, hogy az elnöki párt meghosszabbíthatta volna a vitát, miután még kétezer módosító indítvány volt napirenden, köztük olyan érzékeny témákról, mint a szuperprofit megadóztatásának kérdése, amelyet a kormánypárt nem volt hajlandó megvitatni.

A kormányt támogató centrista Modem javaslatát a nyereséges nagyvállalatok részvényeseinek kifizetett osztalékok megadóztatásáról – amelyet a baloldal mellett Marine Le Pen pártja és mintegy húsz kormánypárti képviselő is támogatott – a kormány határozottan visszautasította.

Élisabeth Borne kiemelte, hogy a kormány költségvetési tervezetét „kiegészítette, sőt ki is javította a viták figyelembevételével”. Tény, hogy mintegy száz módosítást elfogadott a kormányzat, de azok többsége kormánypárti javaslat volt. Ezek között szerepel a kis- és középvállalatok adócsökkentése és a magánrepülőgépek adókedvezményének eltörlése.

A jelenlegi kormány először alkalmazta a 49.3-as cikkelyt, s várhatóan a társadalombiztosítás jövő évi költségvetésének elfogadásához is életbe fogja léptetni. Legutoljára két és fél évvel ezelőtt, a vitatott nyugdíjreform bevezetéséhez kerülte meg a parlamenti szavazást az Édouard Philippe vezette kormány.

Kapcsolódó írásaink