Külföld

Javítanák a romák helyzetét Magyarkanizsán

Nyilvánosan vitathatják meg a helyiek a vajdasági Magyarkanizsán élő romák helyzetének javítását célzó programot. A Szerb Köztársaság kormánya idén februárban fogadta el a népcsoportra vonatkozó, 2030-ig érvényes stratégiáját.

Javítanák a romák helyzetét Magyarkanizsán
Közvita indult a hátrányos helyzetű rétegek megsegítésének módjáról (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Purger Tamás

A szerbiai romák között nagy a munkanélküliség, sokan közülük iskolázatlanok, kevesen dolgoznak különféle intézményekben, és nincsenek asszisztensek és egészségügyi mediátorok sem, akik ezzel a populációval foglalkoznának – olvasható a Vajdaság Ma szerdai cikkében. Azért, hogy e negatív helyzet mielőbb megváltozzon, a Szerb Köztársaság kormánya idén februárban egy 2030-ig szóló stratégiát dolgozott ki.

A projekt részeként Magyarkanizsa önkormányzata is nyilvános felhívást tett közzé a kérdésben – így a lakók személyesen vehetnek részt a 2022–2026 közötti időszakra szóló, a község területén élő romák helyzetének javítását célzó cselekvési terv nyilvános vitájában. Mint olvasható, hat területet tartanak fontosnak, melyek az oktatást, a foglalkoztatást, az egészség- és a szociális védelmet, a biztonságot és a lakhatási körülményeket érintik.

Az anyag szerint az oktatás területén fontos az esti iskolák megléte és a továbbképzések lehetősége. A foglalkoztatás kapcsán olyan szociális műhelyek megnyitását szorgalmazzák, ahol a romák is kétkezi munkával, versenyképes termékek létrehozásával kereshetik meg a mindennapi betevőt. Az egészségvédelem terén lényeges a gyógyszerek és a vizsgálatok helybeli biztosítása. Ezen túl javítani kell a higiéniai feltételeken, biztosítani az ivóvizet, a csatornahálózatot és a szennyvízelvezetést. Szociális téren pedig a legfontosabb a családi viszonyok nyomon követése és rendezése.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom