Külföld

A migráció kezeléséről tárgyalt az amerikai és a mexikói elnök

A két ország határán a közelmúltban jelentősen megemelkedett a Venezuelából érkezők száma

Az amerikai–mexikói határon folyó illegális bevándorlás megfékezéséről tárgyalt Joe Biden amerikai és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök helyi idő szerint kedden.

A migráció kezeléséről tárgyalt az amerikai és a mexikói elnök
Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök megjegyezte, hogy szívélyes hangvételű beszélgetést folytattak
Fotó: Eyepix / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A telefonos megbeszélést követően a washingtoni elnöki hivatal, a Fehér Ház közölte, hogy egyebek között olyan intézkedésekről tárgyaltak, amelyek révén csökkenhet a határt törvénytelenül átlépők száma, továbbá olyanokról, amelyek kiterjesztik a migráció legális lehetőségeit.

López Obrador azt jegyezte meg, hogy szívélyes hangvételű beszélgetést folytattak, amelyen a bevándorlás mellett biztonsági és fejlesztési együttműködési témákra is kitértek.

A két ország határán a közelmúltban jelentősen megemelkedett a Venezuelából érkezők száma, a mexikóiak után immár onnan igyekeznek a legtöbben belépni az Egyesült Államokba. Az amerikai vezetés a múlt héten jelezte, hogy korlátozza a repülőtereken a befogadható venezuelaiak számát, Mexikó pedig beleegyezett abba, hogy a határt törvénytelenül átlépőket visszafogadja a területére.

Andrés Manuel López Obrador a keddi beszélgetést követően megerősítette, hogy Joe Biden és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök részvételével észak-amerikai csúcstalálkozót tartanak Mexikóban, várhatóan decemberben.

A három vezető tavaly Washingtonban találkozott.

Kapcsolódó írásaink

Mexikó és Frida autentikus arcai

ĀHely- és kultúrtörténeti utazás a Műcsarnokban: Guillermo Kahlo fotóművész fekete-fehér, dokumentarista fényképei és érzékeny portréi – Épületek mint a táj részei