Külföld

Nem akarja Szerbiát az EU

Pesszimista a belgrádi belügyminiszter

Nincs helyünk az EU-ban – egyebek mellett erről is beszélt a Večernje novostinak adott interjújában Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter. Hozzátette, az EU-országok feladták politikai önállóságukat, így már csak területekről és nem egységes államokról beszélhetünk.

Nem akarja Szerbiát az EU
Aleksandar Vulin: Az EU szövetsége már a múlté
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Milos Miskov

Szomorú kicsengésű interjút adott a Večernje novosti című lapnak Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter. Mint a Vajdaság Ma cikkéből kiderül, a politikus szerint nem az az igazi kérdés, hogy mi szeretnénk-e az EU tagjaivá válni, hanem az, hogy az EU szeretné-e Szerbiát befogadni.

Ha figyelembe vesszük azokat a kéréseket, amelyeket most hozzánk intéznek Koszovóval, a boszniai Szerb Köztársasággal és Oroszországgal kapcsolatban, egyértelmű, hogy erre a kérdésre a válasz nem – fogalmazott a tárcavezető.

Aleksandar Vulin véleménye szerint az EU szövetsége már a múlté, mert az országok feladták politikai önállóságukat, így már csak területekről és nem egységes államokról beszélhetünk. A belügyminiszter megemlítette továbbá Aleksandar Vučić elnököt is, aki „mindenekelőtt az ország érdekeit nézi”.

„Neki nem kell folyamatosan beszámolnia az újságíróknak és a politikusoknak arról, hogy mit csinál. Hiszek a döntéseiben, és azt is tudom, hogy soha nem hozott olyat, amivel ártott volna Szerbiának” – zárta az interjút a belügyminiszter.

Kapcsolódó írásaink