Külföld

Nacsa Lőrinc: Erősíteni kell a nyugat-balkáni országok európai perspektíváját

Magyarország szerint erősíteni kell a nyugat-balkáni országok európai perspektíváját, és fel kell gyorsítani a csatlakozási folyamatot – jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője kedden Strasbourgban, az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének (PACE) őszi ülésszakán.

Nacsa Lőrinc: Erősíteni kell a nyugat-balkáni országok európai perspektíváját
Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke
Fotó: MH

Nacsa Lőrinc az MTI-nek telefonon nyilatkozva aláhúzta: az ukrajnai háború ráirányítja a figyelmet arra, hogy a bővítéspolitika eszközt jelent az Európai Unió számára geostratégiai érdekeinek érvényesítésére.

Kijelentette: az EU hibát követ el, ha különbséget tesz a csatlakozásra váró országok között, és ahelyett, hogy segítené, „egyes nagy tagállamok” nyomására lassítja a bővítés folyamatát.

„A nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamatának felgyorsítása szükségszerű. Euro-űatlanti integrációjuk elengedhetetlen Európa stabilitásához és biztonságának megőrzéséhez. Integrációjuk növelné Európa gazdasági erejét és versenyképességét” – fogalmazott a képviselő.

Magyarország álláspontja szilárd a Nyugat-Balkán európai integrációja tekintetében, ezért csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amelyben az ET PACE felszólította az Európai Bizottságot: ne késlekedjen a bővítési folyamatok támogatásában.

Az EU gyengébb lesz, ha nem képes a bővítésre, és Brüsszel tévúton jár, ha úgy gondolja: nem kell támogatnia a nyugat-balkáni integrációt. Válsághelyzetben, háborús időkben, és különösen, ha az EU megerősödve szeretne kikerülni a mostani nehéz helyzetből, nem szabad elszalasztania olyan lehetőséget, mint a Nyugat-Balkán integrációjának erősítése – mutatott rá Nacsa Lőrinc.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom