Külföld

Járóka Lívia: Az uniós romastratégia megvalósításában Magyarország jól teljesít

A kis és középvállalkozások (kkv-k) megerősítése fontos feladat a jelenlegi gazdasági helyzetben – különös tekintettel a romaügyre – a munkahelyek megmaradása miatt és ahhoz, hogy új vállalkozások jöjjenek létre – mondta Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes képviselője az MTI-nek adott keddi nyilatkozatában.

Járóka Lívia: Az uniós romastratégia megvalósításában Magyarország jól teljesít
Járóka Lívia
Fotó: Európai Parlament

Járóka Lívia a Nemzetközi Roma Vállalkozói és Vezetői Fórum keretében nyilatkozott. A fórum célja az volt, hogy összehozza az uniós intézmények képviselőit és az érdekelt feleket, hogy megosszák egymással a jó gyakorlataikat a roma érdekképviselettel kapcsolatban a munkaerőpiac és a vállalkozói szféra területén.

Járóka Lívia elmondta: „Az uniós romastratégia megvalósításában Magyarország jól teljesít, és azt szeretnénk, ha több ország is átvenné az általunk javasolt, jó magyar gyakorlatokat.”

A képviselő fontosnak tartja, hogy az uniós tagállamok több pénzt fektessenek a kkv-k fenntartásába, és ennek érdekében mielőbb egy új romaalapot kellene létrehozni. Hozzátette: „Az Oroszország elleni uniós szankciók következtében a legszegényebb rétegek azok, amelyek mindig elsőként érzékelik a válság hatásait, megindultak a lejtőn, az éhség is megjelent a legkiszolgáltatottabb közösségekben.”

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: egyértelműen látszik, hogy a brüsszeli szankciós politika nem működik, rossz döntések tömege energiaválságot is eredményezett, ami a vállalkozásokat is sújtja.

„Az a kiemelkedő intézkedés, amelyet a magyar kormány elindított a munkahelyek megvédése és a családok energiabiztonságának érdekében, a hátrányos helyzetű embereket is védi. Az árstopok pedig garantálják, azokat a minimumokat, amelyek megélhetésükhöz szükségesek” – jelentette ki.

Mint mondta, a magyar szakpolitika kiváló eredményeket ért el az elmúlt tíz évben, Magyarország élen jár romaügyben az EU-ban. „Magyarországon egymillió fővel kevesebb a szegénységben élő, ugyanakkor nem elégedhetünk meg az, utat tovább kell folytatni. Az elhibázott, rossz döntéseket könnyen lehetne javítani, ha azokat az uniós forrásokat, amelyek minden uniós tagállam rendelkezésére állnak, Magyarországnak is rendelkezésére bocsátaná az Európai Unió” – hívta fel a figyelmet Sztojka.

Hozzátette: Magyarországon a hátrányos helyzetű emberek, köztük a romák foglalkoztatottsága 50 százalékkal nőtt az elmúlt tíz évben. Véleménye szerint az energiaválság, amelyet nem a magyar kormány okozott, hanem az uniós döntéshozók, rányomhatja a bélyegét azokra a pozitív változásokra, amelyeket a magyar kormány elért. Mint fogalmazott, a hátrányos helyzetűek folyamatos foglalkoztatottsága a legfontosabb, „hiszen ha munka van, minden van.”
 

Kapcsolódó írásaink

Novák Katalin: A cél a mielőbbi béke

ĀA V4-eknek van közös mondanivalójuk Európa és a világ számára - Zeman: A V4 bebizonyította müködőképességét - Duda: A nukleáris fegyverekkel való fenyegetés realitássá vált