Külföld

Izrael és Libanon elégedett a felségvizekről szóló vitát lezáró jegyzékkel

A térségben Libanon földgázt akar kitermelni, Izrael pedig nemrég szénhidrogénekre bukkant

Libanon és Izrael elégedettségét jelezte a két ország között húzódó, vitatott tengeri határ kérdését rendező végső jegyzékkel kapcsolatban, amely történelmi megegyezéshez vezethet a felek keddi bejelentése szerint.

Izrael és Libanon elégedett a felségvizekről szóló vitát lezáró jegyzékkel
Elias Bou Saab libanoni alelnök
Fotó: Anwar Amro/AFP

Elias Bou Saab, a libanoni tárgyalóküldöttség vezetője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, az Egyesült Államok közvetítésével zajló egyeztetések nagyon hamar kielégítő megoldást hozhatnak.

Ejál Huláta izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó, az izraeli delegáció vezetője szintén leszögezte: az izraeli fél kérései teljesültek, a változtatásokról szóló javaslatait elfogadták.

„Megvédtük Izrael biztonsági érdekeit, úton vagyunk a történelmi megállapodás felé" – fogalmazott.

Az egyezség, jóllehet korlátozott mértékű, csökkentené a két – egymással továbbra is szemben álló – ország gazdasági és biztonsági aggályait.

A szóban forgó térségben Libanon földgázt akar kitermelni, nem messze pedig Izrael nemrég szénhidrogénekre bukkant.

A Libanonban jelentős befolyással rendelkező Hezbollah síita szervezet már korábban figyelmeztette Izraelt, hogy addig ne fogjon kitermelésbe a vitatott területen, amíg nem oldódik meg a felségvizek sorsa, különben ellenlépésekre számíthat.

Michel Aun libanoni elnök jelezte: az egyezség nem jelent partnerséget Izraellel, az államot ugyanis a bejrúti kormány továbbra sem ismeri el.

Karín Elharrar izraeli energiaügyi miniszter az izraeli katonai rádiónak azt mondta, egyelőre nem jelölték ki az aláírás napját.

Izraelben november 1-jén választásokat tartanak, és egyelőre nem tudni, a megállapodást a parlamentnek is ratifikálnia kell-e.

Az Egyesült Államok 2000-ben kezdett közvetíteni a két ország között annak érdekében, hogy a felek rendezzék azt a régóta húzódó vitát, amely akadályozza az energiahordozók kitermelését a Földközi-tenger keleti medencéjében.

Kapcsolódó írásaink