Külföld

Sok a halott és a sebesült a rakétatámadások helyszínén

Az orosz erők nagy pontosságú H–101-es és H–555-ös rakétákat használtak

Az Ukrajnát ért hétfői orosz rakétatámadásoknak az eddigi adatok szerint legalább tíz halálos áldozatuk és mintegy hatvan sebesültjük lett – közölte Marjana Reva, az ukrán országos rendőrség szóvivője egy tévéműsorban.

Sok a halott és a sebesült a rakétatámadások helyszínén
Kijeven kívül 14 megyét, azaz csaknem az ország felét támadás érte. A helyszíneken rendőrök, törvényszéki szakértők és nyomozók dolgoznak
Fotó: NurPhoto via AFP/Oleksandr Khomenko

A tisztségviselő elmondta, hogy a fővároson, Kijeven kívül 14 megyét, azaz csaknem az ország felét támadás érte. Hozzátette, hogy a helyszíneken rendőrök, törvényszéki szakértők és nyomozók dolgoznak, akik „rögzítik az Oroszországi Föderáció bűncselekményeinek következményeit”.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint Ukrajna egész területén több mint öt és fél órán át tartott a légiriadó.

Az ukrán északi műveleti parancsnokság azt jelentette, hogy Oroszország, illetve Fehéroroszország felől csapatok nem nyomultak be Ukrajna területére az államhatáron keresztül.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy az orosz erők hétfőn nagy pontosságú rakétákat lőttek ki az ukrán városokra. Pontosítva a korábban közölt adatokat, tájékoztatott arról, hogy helyi idő szerint 11 óra 40 percig 83 rakétát lőttek ki, amelyek közül az ukrán légvédelem több mint 43-at semmisített meg a levegőben. Ezenfelül a légvédelem megsemmisített tizenkettőből kilenc iráni kamikazedrónt is. Ihnat értékelése szerint az ukrán légvédelem „meglehetősen figyelemre méltó munkát végzett”.

A szóvivő kifejtette, hogy az orosz erők nagy pontosságú H–101-es és H–555-ös rakétákat használnak, amelyeket a Kaszpi-tenger térségéből, stratégiai bombázókról indítanak, ezenfelül Kalibr rakétákat, amelyeket a Fekete-tengerről lőnek ki, valamint Iszkander, Sz–300-as és Tornado típusú lövedékeket.

Ihnat szavai szerint az orosz gépek az oroszországi Asztrahán térségéből szállnak fel, a Kaszpi-tenger északi részére repülnek, és onnan indítják a rakétákat. Emlékeztetett arra, hogy a H–101-es rakéták 5500 kilométeres távolságot képesek megtenni. Ezért – mint mondta – nem az számít, hogy honnan indulnak, hanem az, hogy hogyan, milyen útvonalon. Hangsúlyozta, hogy az ukrán légvédelem minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az ellenséges légi célpontokat azonosítsa.

Denisz Smihal miniszterelnök a Facebookon közölte, hogy a hétfői rakétatámadások következtében nyolc megyében és a fővárosban 11 létfontosságú infrastrukturális létesítmény rongálódott meg, emiatt egyes régiókban megszakadt az áramellátás. Hozzátette, hogy az oroszok elsődleges célpontjai között múzeumok, oktatási intézmények voltak, és egy játszótér. Véleménye szerint ezeknek a „háborús bűnösöknek” a fő céljuk az, hogy pánikot keltsenek a lakosság körében, áram és fűtés nélkül hagyják az ukránokat.

Dmitro Kuleba külügyminiszter a hétfői rakétacsapások hírére megszakította afrikai körútját, és sürgősen visszaindult Kijevbe. Ezt a tárcavezető a Twitteren jelentette be. Szerhij Skarlet oktatási miniszter pedig arra szólította fel a régiók közigazgatási vezetőit, hogy minden iskolában térjenek át távoktatásra a hét végéig.

Az ukrán hatóságok pontosították az áldozatok számát

Az eddig ismertté vált adatok szerint hatan vesztették életüket és ötvenen sebesültek meg meg az ukrán fővárosban, Kijevben a hétfői orosz rakétacsapások következtében - közölte kora délután az országos katasztrófavédelmi szolgálat. A közlemény szerint a mentést végzők Kijevben hat helyen dolgoztak a Dnyeper (Dnyipro) folyó jobb- és balpartján egyaránt.

A főváros központjában, a Sevcsenko kerületben a reggeli órákban robbantak fel az oda kilőtt orosz lövedékek. A korábbi hírekben több mint húsz sebesültről számoltak be a hatóságok - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Ihor Klimenko országos rendőrfőnök közölte, hogy a legfrissebb - még nem végleges - adatok szerint országosan 11-en haltak meg és 87-en sérültek meg, valamint 70 infrastrukturális létesítményben keletkeztek károk.

Klimenko a Facebookon azt írta, hogy ez volt az eddigi legmasszívabb orosz támadás Ukrajna ellen. „Oroszország ismét megmutatta terrorista mivoltát” - tette hozzá.

Korábban Marjana Reva, az ukrán országos rendőrség szóvivője egy tévéműsorban azt mondta, hogy Ukrajna-szerte legalább tízen vesztették életüket, és mintegy hatvanan sérültek meg, a támadások a fővároson kívül 14 megyére, azaz csaknem az ország felére kiterjedtek.

Az ukrán vezérkar is pontosította adatait a helyi idő szerint délután két órai helyzetnek megfelelően. Eszerint Oroszország 84 rakétát lőtt ki és 24 pilóta nélküli repülőgépet indított ukrajnai célpontok felé. Utóbbiból 13 volt iráni gyártású Sahíd-136 típusú harci drón. A vezérkari közlemény szerint az ukrán légvédelem 56 célpontot semmisített meg, 43 robotrepülőgépet és 13 drónt, utóbbiból tíz darab „kamikaze” típusút.

Közben Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram alkalmazáson a támadás miatt arra kérte az ország lakosait, hogy lehetőség szerint délután öt és este tíz óra között korlátozzák az áramfogyasztást. Ez szerinte segíthet abban, hogy az elektromos hálózatok ne terhelődjenek túl.

Denisz Smihal miniszterelnök szintén a Telegramon közölte, hogy több tucat rakéta találta el az energiainfrastruktúra létesítményeit 11 régióban és Kijevben. Az áramszolgáltatás szinte az egész országban akadozik, 8 megyében vannak problémák a vízellátással. A kormány az összes illetékes tárcával közösen operatív tervet indított a megrongálódott létesítmények helyreállítására. Hozzátette, hogy az előzetes információk szerint az energetikai infrastrukturális létesítmények nagy része még a nap folyamán helyreállítható, egy részük pedig várhatóan keddtől lesz üzemképes. Szumiban már helyreállt az áramszolgáltatás, Zsitomirban és Harkivban még folynak a munkálatok.

A kormányfő közölte, hogy a fővárosban, valamint Kijev, Csernyihiv, Cserkaszi és Zsitomir megyékben az áramszolgáltatást időszakonként szüneteltetik. Ennek részletei, hogy mikor, hány órán át nem lesz áram, még nem ismertek. A kormányfő is kérte a lakosokat, hogy a következő napokban, különösen az esti órákban korlátozzák az áramfogyasztást, amíg a helyreállítások be nem fejeződnek.

Kapcsolódó írásaink