Külföld

Lángokban áll a Kercsi-szoros felett ívelő híd

Óriási robbanás rázta meg a Krímet és Oroszországot összekötő Kercsi-szoroson átívelő hidat szombaton kora reggel, tudatta a Guardian. Az AP orosz hatóságokra hivatkozva számolt be arról, hogy teherautóba rejtett bomba okozta a robbanást. Az ukrán elnök tanácsadója orosz belharcot gyanít a robbantás mögött. Az Ukrajnában harcoló orosz csapatok utánpótlásának fontos útvonala, a krími híd egyik szakasza beomlott, legalább hárman életüket vesztették.

Lángokban áll a Kercsi-szoros felett ívelő híd
Lángokban áll a Kercsi-szoros felett átívelő híd
Fotó: Twitter

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton este elrendelte a Krími híd fokozott védelmét - közölte az Interfax.

Putyin egyúttal a Krím félszigetet árammal és gázzal ellátó létesítmények védelmét is szigorította. Az elnök rendeletében azt írta: a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) lesz a felelős az óvintézkedések megerősítéséért.

A közösségi médiában terjedő felvételek szerint egy vonatnak legalább két vagonja lángol. A robbanás hangja a szemtanúk szerint több kilométerre hallatszott. A robbanás helyi idő szerint reggel 6-kor történt. Az orosz hatóságok szerint üzemanyagtartály gyulladt ki. A tűz oka vélhetően a hatalmas robbanás volt, amelynek eredete az első órákban nem volt ismert.

Az AP orosz forrásokra hivatkozva szombaton délelőtt, néhány órával a robbanást követően tudatta: az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság közölte, hogy egy teherautó-bomba miatt hét, üzemanyagot szállító vasúti kocsi gyulladt ki, ami a híd két szakaszának részleges összeomlásához vezetett. A bizottság nem nevezett meg feltételezett elkövetőt.

Objektum doboz

„Az elsődleges információk szerint egy üzemanyagtartály lángol. A híd pillérei nem sérültek meg. Túl korai az okokról és következményekről beszélni. Az oltás folyamatban van” – írta a krími körzet vezetőjének tanácsadója, Olek Krjucsov a Telegram-csatornáján kora reggel.

Az elérhető felvételeken látszik, hogy az egyik útpálya beleomlott a tengerbe két hídláb között. A magasban futó sínen egy tartálykocsikból álló szerelvény vesztegel, több kocsija kiégett, és a vasúti híd szerkezete is megsérült.

Az orosz katasztrófavédők és útkarbantartók a helyszínre érkeztek, hogy megfékezzék a lángokat.

Objektum doboz

Beomlott az Ukrajnában harcoló orosz csapatok utánpótlásának fontos útvonala, a Krími híd egyik szakasza szombat hajnalban. Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint egy teherautó robbant fel az átkelőn, egy helyi illetékes Ukrajnát vádolta meg.

A bizottság szerint a híd hajózható része feletti ív nem sérült meg. A vizsgálatot folytató orosz hatóságok szerint legalább három ember életét vesztette, akik a robbanáskor járműveikkel együtt a vízbe zuhantak. A kárfelmérés továbbra is folyamatban van.

Az incidens a hídnak a Tamany-félsziget felőli útszakaszán történt. A hídon a járműforgalmat leállították, csakúgy mint a Moszkvából és Szentpétervárról Szimferopolba tartó legközelebbi vonatokat. Megkezdődött a kompforgalom újraindításának előkészítése a Kercsi-szorosba, tudatta az MTI.

A BBC idéz egy robbanóanyag-szakértőt, aki szerint nem zárható ki, hogy a hidat alulról támadták meg, ugyanis a felvételeken nem láthatóak rakétatámadásra utaló jelek. A szakember feltételezi, hogy a híd közúti és vasúti pályáján egyszerre léptek működésbe robbanóeszközök, amelyeket vélhetően távolról aktiváltak.
A helyszíni kamerák felvételein ugyan látható egy kamion a robbanást megelőző pillanatokban, de az nem kivehető, hogy a robbanás a járműből indult-e ki.

Az alábbi felvételen a robbanás pillanata látszik, amit térfigyelő kamerák rögzítettek:

Objektum doboz

Az oroszországi rendkívüli helyzetek minisztériuma szombat délután közölte, hogy a tüzet sikeresen eloltották. Az Interfax orosz hírügynökség legfrissebb értesülései szerint a hídon szombattól újraindul a vasúti forgalom.

Újraindult a forgalom a hídon

Szergej Akszjonov, a Krím vezetője késő délután bejelentette, hogy a közúti forgalom részlegesen újraindult a hídon. Később a félszigetről Oroszországba járatokat közlekedtető vasúttársaság közölte, hogy az első vonatok is elindultak a híd érintésével Moszkva és Szentpétervár felé.

Putyin vizsgálatot rendelt el

Vlagyimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke a robbanásért „az ukrán vandálokat” tette felelőssé, akiknek „végre sikerült véres kezükkel a krími hídhoz nyúlniuk”.

Hozzátette, hogy a hídon keletkezett károkat azonnal helyreállítják, mivel azok nem súlyosak.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt tájékoztatták a hídon történtekről, az elnök pedig vizsgálatot rendelt el, amelyet egy kormánybizottság végez –közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, tudatta a BBC az Interfaxra hivatkozva. A kormánybizottságban részt vesznek a krasznodari és a krími vezetők, a nemzeti gárda, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a belügyminisztérium képviselői.

Mihail Razzsovaev, Szevasztopol kormányzója Telegram-csatornáján arra kérte a hazautazni készülő turistákat, hogy egy napig még maradjanak a városban. Közölte, a helyi vezetés rendezi majd szállodai költségeiket.

Podoljak: A híd a kezdet

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója Twitter-bejegyzésében arról írt: „A Krím, a híd, a kezdet. Mindent, ami illegális, meg kell semmisíteni, mindent, amit elloptak, vissza kell adni Ukrajnának, mindent, ami az orosz megszálláshoz kötődik, ki kell űzni”.

Kijev részéről hivatalos személyek többször kilátásba helyezték a krími híd lerombolását az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta.

Objektum doboz

Podoljak később arról beszélt: orosz nyomon kell elindulni. Az elnöki hivatal honlapján közzétett állásfoglalásában Podoljak azt írta, hogy a felrobbant teherautó Oroszország felől érkezett a hídra. Elmélete szerint a történtek az orosz hadsereg és az FSZB közti hatalmi harcra utalnak.

A Kercsi-szorost átívelő híd azt követően épült, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet. Az építmény 19 kilométeres hosszával Európa leghosszabb hídjának számít, a Krím-félszigetet és az oroszországi krasznodari régiót köti össze.

A hidat 2018-ban avatta fel Vlagyimir Putyin
A hidat 2018-ban avatta fel Vlagyimir Putyin
Fotó: MH

Éppen ezt a hidat nevezték meg korábban katonai szakértők a potenciális ukrán célpontok egyikeként, Ukrajnának azonban, az elérhető adatok szerint, nem volt olyan hagyományos fegyvere, amellyel lőhette volna a létesítményt. Az orosz fél az utóbbi hónapokban légvédelmi egységeket telepített a hídra.

Kapcsolódó írásaink