Külföld

Erdogan és Putyin telefonon tárgyalt

A szorosabbá váló kapcsolatok és a háború befejezése volt a téma

Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken szorosabbá váló kétoldalú kapcsolatokról beszélt telefonon, és a török államfő megismételte: Ankara szívesen részt venne az ukrajnai háború békés befejezésének előmozdításában – jelentette be a török elnöki hivatal.

Erdogan és Putyin telefonon tárgyalt
A két államfő az ukrajnai háború legutóbbi fejleményeit is megvitatta a telefonbeszélgetés során
Fotó: Alexandr Demyanchuk / SPUTNIK / AFP

A két államfő az ukrajnai háború legutóbbi fejleményeit is megvitatta a telefonbeszélgetés során – fogalmazott Erdogan hivatalának kommunikációs igazgatósága.

A NATO-tag Törökország, amely szoros kapcsolatokat ápol mind Ukrajnával, mind Oroszországgal, a háború során igyekezett egyenlő távolságot tartani Kijevtől és Moszkvától: Ankara visszautasította az Oroszország elleni nyugati szankciókat, miközben bírálta az Ukrajna elleni orosz háborút is, és fegyverrel felszerelt drónokat küldött Kijevnek.

Az ENSZ-szel együtt Törökország hozta tető alá júliusban a fekete-tengeri kikötőkben tárolt ukrajnai gabona exportját újraindító megállapodást, amely a mai napig az egyetlen jelentős diplomáciai áttörés a hét hónapja tartó fegyveres konfliktusban.

Ankara és Moszkva kapcsolatai bonyolultak: az energiabiztonság területén szorosan együttműködik a két ország, miközben Szíria, Líbia és Azerbajdzsán kapcsán eltérőek az álláspontjaik.

Kapcsolódó írásaink