Gazdaság

Joe Biden öt billió dollárral növelte Amerika államadósságát

A pénzügyi szervek szerint komoly veszélyben van az USA gazdasága

Ha nem történik radikális változás az Egyesült Államok gazdaságpolitikájában, akkor az évtized végére többet kell kifizetnie Washingtonnak az államadósság kamataira, mint amennyit most a honvédelemre költ. Amerika mára több mint 31 billió dollárral tartozik a hitelezőinek, a költségvetési szervek jelentése szerint ebből mintegy 5 billiót Biden hozott össze.

Joe Biden öt billió dollárral növelte Amerika államadósságát
Joe Biden azzal hitegette párttársait és szponzorait: jelentős, 1,5 billiós megtakarítással számol az idei évre
Fotó: AP News

Kedden az USA államadóssága először haladta meg a 31 billió dollárt, s ezzel elérte a GDP 135 százalékát. A hír önmagában is megdöbbentő, Joe Biden és a Demokrata Párt számára azonban végzetes is lehet a félidős választások előtt, mivel az elnök korábban ígéretet tett arra, hogy fenntarthatóbb költségvetési pályára állítja az országot. A Covid-járvány félrekezelése, a diákhitelek elengedése és az ukrán válságban vállalt szerep miatt viszont a Szövetségi Költségvetésért Felelős Bizottság becslése szerint az elnök 5 billió dollárral növelte az államháztartás hiányát a hivatalba lépése óta.

Ehhez képest a The New York Times tudósítója arról számolt be, hogy a Demokrata Nemzeti Bizottság múlt havi gyűlésén Joe Biden még azzal hitegette párttársait és szponzorait: jelentős, 1,5 billiós megtakarítással számol az idei évre. Úgy tűnik, nem mondott igazat.

A Kongresszus Költségvetési Hivatala (CBO) már az év elején arra figyelmeztetett, hogy a kormány túlköltekezése, a növekvő adósságterhek és az infláció megingathatja a befektetők bizalmát – vagyis megkérdőjeleződhet Washington fizetőképessége. A szervezet külön kiemelte, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a COVID-járvány idején majdnem nullára csökkentette az alapkamatot, az elmúlt 40 év legnagyobb inflációjának megfékezése érdekében most viszont 3,25 százalékra emelte azt, és a prognózisa szerint a jövő évben elérheti a 4,6 százalékot is. Mi ezzel a baj?

A Peterson Alapítvány számításai szerint a kamatláb emelése további 1 billió dollárral növeli a kormány adósságkezelésre fordított kiadásait 2022-ben, miközben a költségvetésben eredetileg szereplő 8,1 billió dollár is rekordnak számít. A már említett CBO pedig úgy véli, ha nem áll be radikális változás az USA fiskális politikájában, akkor az évtized végére az államadósság kezelése többe fog kerülni, mint amennyit most a honvédelemre fordítanak.