Külföld

Csak csetleni és botlani tud az amerikai elnök

Megállíthatatlan az amerikai elnök. Eddig senkinek nem sikerült megfékezni Joe Bident, amikor rossz irányba indul el. Ezúttal egy katasztrófavédelmi tájékoztatót követően tévedt el a nagyhatalmi vezető.

A demokrata elnök köszönetet mondott a Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökség dolgozóinak az Ian hurrikán okozta kármentésekben. Beszéde végén azonban nem találta a helyét, és ismét eltévedt. Az ügynökség egyik munkatársa próbált segíteni a politikusnak, de hamar rádöbbent, hogy felesleges az igyekezete.

Joe Biden múlt héten is kínos helyzetbe hozta magát, miután egy halott képviselőt szólongatott a színpadon. Biden beszédében méltatni akarta Jackie Walorski indianai képviselőnőt. A politikus azonban augusztus elején életét vesztette egy autóbalesetben. A vezető még azt is elfelejtette, hogy korábban támogatásáról biztosította a gyászoló családot.

Objektum doboz

Biden kínos helyzetei és bakijai után egyre többen kérdőjelezik meg, hogy mentálisan képes-e arra, hogy vezesse a világ egyik nagyhatalmát. Több republikánus képviselő is aggodalmának adott hangot. Szerintük Biden nem elég friss szellemileg.

Objektum doboz

Kyle Hupfer, az Indianai Republikánus Párt elnöke közleményt adott ki. A politikus hangsúlyozta: az amerikai nép egyenes választ érdemel, nem pedig politikai beszédtémát arra vonatkozóan, hogyan felejthette el az Egyesült Államok elnöke, hogy egy kongresszusi képviselő, akit állítólag méltatni akart, augusztusban meghalt.

Ronny Jackson texasi republikánus képviselő felszólította az elnököt, hogy végezze el a kognitív tesztet. Jackson 14 évig dolgozott a Fehér Ház orvosaként. A Fox Newsnak adott interjújában arra hívta fel a figyelmet, hogy ország-világ számára egyértelmű, hogy Biden elnök jelenleg nincs olyan szellemi állapotban, hogy ellássa a munkáját.

A Fehér Ház korábbi orvosa ismét felszólította az elnököt, hogy végezze el a kognitív tesztet.
A Fehér Ház korábbi orvosa ismét felszólította az elnököt, hogy végezze el a kognitív tesztet
Fotó: The New York Times

Az orvos hangsúlyozta: felháborító, hogy az elnök azt hitte az elhunyt képviselőnőről, hogy még él, de ami még szánalmasabb, hogy a Fehér Ház sajtótitkára asszisztált ehhez, és tagadta, hogy Biden össze volt zavarodva. Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a Fehér Ház megtéveszti és félrevezeti az amerikai embereket. Jackson szerint nem kell neurológusnak lenni ahhoz, hogy bárki felismerje, hogy az elnök egyre rosszabb állapotban van. A képviselő szerint eljött az ideje, hogy a Fehér Ház munkatársai és a liberális média ne térjen ki az elnök mentális állapotára vonatkozó kérdések elől. Hozzátette: követelik, hogy Biden minél előbb végezze el a kognitív tesztet. Jackson kiemelte: az amerikai választóknak jogunk van ahhoz, hogy tudják, hogy Biden képes-e ellátni az elnöki feladatát.

Donald Trump, korábbi elnök elvégezte a tesztet.
Donald Trump korábbi elnök elvégezte a tesztet
Fotó: The New York Times

Donald Trump alávetette magának ennek a tesztnek. A liberális média és a baloldal folyamatosan azzal támadta a korábbi elnököt, hogy csinálja meg a tesztet, és annak eredményét tegye nyilvánossá. Trump ezt megtette, amivel precedenst teremtett. Úgy tűnik, Biden úgy gondolja, hogy rá ez nem vonatkozik. Ronny Jackson egyébként már tavaly is felszólította az elnököt, hogy végezze el a tesztet.

Szerepléseinek elemzéseiből több orvos is arra a szakvéleményre jutott, hogy gyakori nyelvbotlásai, feledékenysége az időskori demencia jelei lehetnek.

Objektum doboz

A Fehér Háznak nem csak Biden baklövései miatt kell magyarázkodnia. Az elnök jobbkeze az Ian hurrikán pusztítása kapcsán azt mondta: több segélyt kellene adni a színes bőrű lakosoknak. Kamala Harris javaslatát éles bírálatok érték. Amikor pedig újságírók arra kérték pontosítsa kijelentését, nem volt hajlandó válaszolni.

Az amerikai alelnök több segélyt adna a feketéknek.
Az amerikai alelnök több segélyt adna a feketéknek
Fotó: BBC

Florida kormányzójának vészhelyzeti igazgatója hibásnak nevezte az alelnök felvetését. Christina Pushaw szerint a szövetségi vészhelyzet-kezelési ügynökség minden rászorulónak segít, fajra való tekintet nélkül.

36 nap van még hátra a novemberi félidős választásig, amikor a lakosok elmondhatják véleményüket a Biden-kormányról. A közvélemény-kutatások alapján az elnök népszerűsége rohamosan csökken.

A szavazók novemberben az elnököt ugyan nem válthatják le, azonban, ha a Capitolium két házában is többséget szereznek a republikánusok, akkor Biden csupán korlátozott hatalommal tudja irányítani az Amerikai Egyesült Államokat.

FORRÁS: Fox News, Breitbart

Kapcsolódó írásaink