Külföld

Bakondi: Délebbre kell tolni a migrációs védvonalat

A szerb–észak-macedón határra kellene tolni Európa védvonalát

A magyar kormányfő, az osztrák kancellár és a szerb elnök szerint szükséges volna délebbre, lehetőleg a szerb–észak-macedón határra tolni Európa migrációs védvonalát – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Bakondi: Délebbre kell tolni a migrációs védvonalat
Járőrautó az ideiglenes biztonsági határzárnál, a kelebiai határvédelmi bázis közelében (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Bakondi György azt követően nyilatkozott erről, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, Karl Nehammer osztrák kancellár és Aleksandar Vucic szerb elnök migrációs kérdésekről folytatott megbeszélést hétfőn Budapesten.
A főtanácsadó elmondta, amennyiben sikerül elérni a védvonal délebbre tolását, a három ország közös erőfeszítéseket tenne a szerb–észak-macedón határon a határőrizet megszilárdítása érdekében.
Közlése szerint a megbeszélésen az is szóba került, hogy a három ország közösen lépne fel az illegális migránsok visszajuttatása érdekében a származási országukba. Szó volt arról is, hogy az uniós határokon kívül kellene létrehozni azokat a „hotspotokat”, ahol a migránsok beadhatják a menekültkérelmüket – sorolta.

A főtanácsadó szerint az együttműködés annál is inkább szükséges, mert mindhárom ország a migráció frontvonalában áll, és 2015 óta az idén érezhető a legnagyobb migrációs nyomás. Példaként említette, hogy Magyarország déli határán az idén már 188 ezer határsértést regisztráltak, ami két és félszerese a tavalyi számnak.
Ebben a helyzetben döntött úgy a három ország, nem vár az Európai Unióra, hanem közös megoldást dolgoz ki a migráció megfékezésére. Ez pedig – reményeik szerint – példaként szolgálhat az unió számára is, és változásokat eredményez az EU migrációs politikájában – fűzte hozzá.
A diplomáciai folyamat a tervek szerint miniszteri szinten szakpolitikai előkészítéssel folytatódik, majd sor kerül a három állam között a nemzetközi megállapodások megkötésére – ismertette Bakondi György.

Kapcsolódó írásaink