Külföld

Sok romániai polgárnak luxus a tiszta ivóvíz

Közzétette friss jelentését a bukaresti statisztikai intézet az ország ivóvízhelyzetéről. Mint kiderült, minden negyedik állampolgárnak gondot okoz a tiszta víz elérése.

Sok romániai polgárnak luxus a tiszta ivóvíz
Sokfelé nem természetes szolgáltatás a tiszta víz (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Bár az elmúlt években országszerte javult az ivóvízhez való hozzáférés és a szolgáltatás minősége, a bukaresti Országos Statisztikai Intézet (INS) elmúlt évre vonatkozó, frissen közzétett adatai szerint még mindig elég távol áll az ország attól, hogy a lefedettséggel büszkélkedjen – olvasható a Főtér cikkében. Mint írják, jelenleg a lakosság hetvennégy százaléka csatlakozott rá a hálózatra – amit úgy is lehet értelmezni, hogy négyből egy romániai polgárnak továbbra sincs ivóvize.

A cikkből kiderül, hogy az arány az ország északkeleti részén a legrosszabb (alig ötvenkét százalékos), de Olténia délnyugati régiójában is alig éri el a hatvankét százalékot.

A román posta fogja pánikgombos karkötőkkel ellátni az elszigetelten élő, magányos időseket. Civil segélyszervezetek kísérleti jelleggel már 2015-ben beindították a Piros Gomb Szolgálatot, mely akkor egyelőre csak háromszáz bukaresti polgárnak volt elérhető. A szerkezet használata viszonylag egyszerű, de egy mobiltelefon is kell hozzá. A jelzés a sürgősségi diszpécserszolgálat központjába fut majd be, akik egyben a GPS koordinátákat is látják majd.

Kapcsolódó írásaink