Külföld

Emelkedik az illegális határátlépések száma Németországban

Újfent nőtt az illegális határátlépések száma Németországban. Az államba irányuló illegális migráció szerveződésének központjai közé tartozik két olyan ország, amely szoros kapcsolatot tart fenn Oroszországgal.

Emelkedik az illegális határátlépések száma Németországban
Illegális migránsok egy buszban, visszafelé a határkerítéshez (Képünk illusztráció.)
Fotó: Hegedűs Róbert / MH

Rossz hírekről számolt be vasárnap a Rheinische Post című lap. Mint írták, ismét emelkedik az illegális határátlépések száma Németországban. Az orgánum a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség (Bundespolizei) adataira hivatkozva közölte, a hatóság az idén szeptember végéig nagyjából kétszer annyi jogcím nélküli belépőt regisztrált, mint egy évvel korábban. A Németországba irányuló illegális migráció szerveződésének központjai közé tartozik két olyan ország, amely szoros kapcsolatot tart fenn Oroszországgal.

Az egyik Szerbia, ahonnan a Bundespolizei szóvivőjének tájékoztatása szerint „meggyökeresedett és kiterjedt embercsempész-hálózatok” révén jutnak tovább az emberek. A másik Fehéroroszország, ahová többnyire úgy érkeznek, hogy repülővel Moszkvába utaznak, majd onnan tovább a szomszédos államba. A folyamatok másik fő jellemzője, hogy ahozzájuk vezető útvonalon fekvő EU-s tagállamokban nemigen veszik nyilvántartásba az érkezőket – fogalmazott a lap.

A hatóság kimutatása szerint naponta nagyjából négyszáz illegális határátlépést regisztrálnak. Szeptember 28-ig mintegy 56 800 esetet jegyeztek fel, szemben az egy évvel korábbi 28 892-vel. A legforgalmasabb terület az Ausztriával és a Csehországgal közös határszakasz. A német–osztrák végeken 13 700 esetben, a német–cseh részeken 11 827 esetben regisztráltak illegális határátlépést. A szövetségi rendőrség 4760 esetben állapította meg, hogy az érkezők Fehéroroszországból érték el az EU-t.

Németországba a legutóbbi nagy menekülthullám idején, 2015-ben, 890 ezer illegális migráns érkezett. Számuk 2016-ban 280 ezerre süllyedt, majd folyamatosan csökkent egészen tavalyig, amikor ismét növekedett, a koronavírus-járvány előtti 160-180 ezres szintről 190 ezer fölé.

Kapcsolódó írásaink