Külföld

Exit poll: A lett kormányfő pártja, az Új Egység végzett az élen a parlamenti választásokon

Karinsnak jó esélye van arra, hogy Egils Levits lett államfő ismét őt kérje fel a kormányalakításra

Krisjanis Karins lett kormányfő pártja, az Új Egység végzett az élen a szombati parlamenti választásokon az este közölt exit poll eredményei szerint.

Exit poll: A lett kormányfő pártja, az Új Egység végzett az élen a parlamenti választásokon
Az Új Egység Párt (Jauna Vienotiba) Krisjanis Karins lett miniszterelnök
Fotó: GINTS IVUSKANS / AFP

A szavazóhelyiségből távozók megkérdezése alapján készült felmérés szerint az Új Egységre a választáson résztvevők 22,5 százaléka szavazott. A három párt - a Lettországi Zöld Párt, a Lett Regionális Szövetség és a Liepaja Párt – választási szövetségéből létrejött Egyesített Lista (AS) 11,5 százalékot, a Zöldek és Földművesek Szövetsége pedig 10,9 százalékot szerezhetett. Ez alapján Karinsnak jó esélye van arra, hogy Egils Levits lett államfő ismét őt kérje fel a kormányalakításra.

A választási kampányt jórészt az ukrajnai háború miatti biztonsági aggályok és az energiaválság, illetve az infláció okozta gondok határozták meg. Karins pártjának újraválasztásával Lettország továbbra is meghatározó hang maradhat két balti szomszédjával együtt az Oroszországgal szemben határozott uniós fellépést követelők táborában. Ugyanakkor ez a választási eredmény egyben mélyíti is a szakadékot a lett többség és az országban élő oroszajkú kisebbség között.

Krisjanis Karins volt Lettországban az első olyan miniszterelnök, aki végig ki tudta tölteni négyéves ciklusát.

Kapcsolódó írásaink

Izraelben feloszlatják a parlamentet

ĀJaír Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke, az őszi zsidó ünnepek miatt leghamarabb október 25-re várható a parlamenti választások kiírása