Külföld

Rakétacsapás ért egy civil járműoszlopot Zaporizzsjában, sokan meghaltak

Az ukrán és az orosz fél egymást vádolja a támadás elkövetésével

Tüzérségi támadás ért egy járműoszlopot péntek reggel a dél-ukrajnai Zaporizzsja város külterületén, több mint húszan meghaltak, 28–34-en megsebesültek.

Rakétacsapás ért egy civil járműoszlopot Zaporizzsjában, sokan meghaltak
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Yasuyoshi Chiba

Az ukrán és az orosz fél egymást vádolja a támadás elkövetésével.

Olekszandr Sztaruh, a Zaporizzsjai terület ukrán kormányzója azt mondta, hogy legalább 23 ember meghalt és 28 megsebesült egy orosz rakétacsapásban, amely egy civil járművekből álló konvojt ért a város autópiacánál. Az áldozatok mindannyian civilek voltak – hangsúlyozta a tisztségviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Vlagyimir Rogov, a Mi Együtt Oroszországgal mozgalom elnöke viszont a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy ukrán tüzérségi csapás ért egy 10 járműből álló konvojt, amely civileket szállított, akik a Zaporizzsjai terület „felszabadított részébe" akartak távozni. Közlése szerint legkevesebb 23-an meghaltak, és 34-en megsebesültek.

Az orosz illetékes szerint újabb ukrán provokáció történt. „Meggyőződésem, hogy ők (a kijevi hatóságok) az egészet kiforgatják, hogy Oroszországot vádolhassák" – mondta.

Az enerhodari orosz katonai-polgári közigazgatás tájékoztatása szerint is az ukrán fegyveres erők vették tüzérségi tűz alá Zaporizzsja város külterületét péntek reggel 7 óra körül. A robbanások helyszínén civil járművekből álló konvoj várakozott, az emberek orosz ellenőrzésű területre készültek elhagyni Zaporizzsját.

A helyi orosz kormányzat a támadást a civilek elleni terrorcselekménynek minősítette. „Ez a konvoj Zaporizzsjából vonult ki, az emberek Enerhodarba és a Dnyeper bal partján fekvő más településekre akartak eljutni. A (területen) értetlenség és döbbenet honol. Ez a bosszú az emberek elvándorlásáért?" – olvasható a nyilatkozatban.

A helyszínre rendőri és mentőalakulat érkezett.

Kapcsolódó írásaink