Külföld

Norvégia szigorít, Finnország lezár

Újabb intézkedések léptek életbe az orosz turisták határátlépését illetően

Finnország lezárta határait az orosz turisták előtt, míg Norvégia megerősítette az ellenőrzést az Oroszországgal közös északi határán.

Norvégia szigorít, Finnország lezár
A finn kormány csütörtökön jelentette be, hogy másnaptól nem engednek belépni az országba orosz turistákat.
Fotó: Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP

Emilie Enger Mehl norvég igazságügyi miniszter hangsúlyozta: a már jelenleg is őrzött Storskog átkelőhelyről a teljes határszakaszra ki fogják terjeszteni a védelmet, és készen állnak arra, hogy szükség esetén gyorsan, rövid határidővel lezárják a teljes szakaszt.

Az ellenőrzést egy rendőrségi helikopter végzi majd, amelyet szenzoros érzékelőkkel szerelnek fel, hogy az illegális határátlépőket is kiszűrhessék a jövőben.

A skandináv országnak 198 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal a sarkvidéki régióban. Az ott található Storskog átkelőhely az utolsó, ahol a turistavízummal rendelkező orosz állampolgárok szabadon beléphetnek a schengeni övezetbe.

A norvég-orosz határszakaszon az adatok szerint azután növekedett meg az átkelő forgalom, hogy az orosz vezetés szeptember 21-én mozgósítást rendelt el az ukrajnai háború miatt. A Storskognál belépő orosz állampolgárok száma mindazonáltal az utóbbi napokban jelentősen csökkent: kedden 379, szerdán 295, csütörtökön pedig már csak 162 orosz állampolgár lépett be Norvégiába.

Norvégia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de a schengeni övezet tagjaként május óta nem ad ki turistavízumot orosz állampolgárok számára. Ugyanakkor más európai országok vízumával rendelkező oroszok számára egyelőre lehetővé teszi a belépést és az átutazást.

Finnország péntektől lezárta a határát az orosz turisták előtt

A Yle finn közszolgálati televízió felvételein hét autót és egy kerékpáros fiatalembert lehetett látni, akiknek csütörtökön 23 óra 2 perckor még sikerült átjutniuk a határon Vaalimaanál. Utánuk leeresztették a sorompót.

A finn kormány csütörtökön jelentette be, hogy másnaptól nem engednek belépni az országba orosz turistákat. Pekka Haavisto finn külügyminiszter sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a döntésre „jelentős hatással volt” Moszkva bejelentése az ukrajnai háborúra való „részleges” mozgósításról, ami az Oroszországból az északi országba érkező beutazások megugrását eredményezte.

A szabály alól vannak kivételek is, így finn földre léphetnek többek között a közeli családtagokat látogató, munkavégzés céljából vagy orvosi kezelésre érkező orosz állampolgárok. A finn határőrség adatai szerint több ezer orosz lépett be Finnországba az elmúlt napokban, és jóval kevesebben tértek vissza szülőföldjükre.

Finnországnak mintegy 1340 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal, amely a leghosszabb bármely uniós ország és Oroszország közös határszakaszánál. Oroszország más uniós szomszédjai – Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország – már szeptember 19-től korlátozták az orosz állampolgárok belépését.

Kapcsolódó írásaink