Külföld

Korlátozza az oroszok számára kiadott vízumok számát Finnország

Helsinki szerint trükköznek az orosz turisták

Finnország szerint az orosz turisták megkerülik az uniós szankciókat. 

Korlátozza az oroszok számára kiadott vízumok számát Finnország
Pekka Haavisto: Finnország szeptember 1-jétől a jelenlegi tíz százalékára csökkenti az oroszok számára kiadott vízumok számát
Fotó: AFP/Photothek/Xander Hein

Finnország szeptember 1-jétől a jelenlegi tíz százalékára csökkenti az oroszok számára kiadott vízumok számát – közölte Pekka Haavisto külügyminiszter kedden, az Európába tartó orosz turisták rohamának közepette.

Haavisto elmondta, a döntésre azért került sor, mert az orosz turisták áradata kezdte el használni Finnországot és a Helsinki-Vantaa repülőteret, mint átjárót az európai üdülőhelyek felé, miután Oroszország egy hónappal ezelőtt feloldotta a járványügyi határkorlátozásokat.

Néhány nappal azután, hogy Oroszország februárban megszállta Ukrajnát, Finnország csatlakozott egy sor nyugati országhoz, amelyek válaszul lezárták légterüket az orosz repülőgépek előtt, megnehezítve az oroszok Európába utazását.

Finnország és a balti államok közösen javasolnák, hogy az Európai Unió szüntesse meg az orosz föderációval kötött vízumkönnyítési megállapodást, amely megkönnyíti az oroszok számára az Európai Unióba és az Európai Unión belüli utazást – közölte Haavisto.

Egyes uniós vezetők, például Sanna Marin finn miniszterelnök és észt kollégája, Kaja Kallas az egész EU-ra kiterjedő vízumtilalmat szorgalmaztak, amelyet Olaf Scholz német kancellár hétfőn vitatott, mondván, az oroszok számára lehetővé kell tenni, hogy elhagyhassák hazájukat, ha például nem értenek egyet a rendszerrel.

Finnország vizsgálja egy nemzeti humanitárius vízum létrehozását, amelyet olyan oroszok kaphatnának, akiknek menekülniük kell, vagy Európába kell látogatniuk például újságírói vagy érdekvédelmi célból.

Az Európai Unió szabályai szerint a turistának vízumot kell kérnie attól az országtól, amelyet meglátogatni szándékozik, de a határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe bárhonnan beléphet, és 180 napon belül legfeljebb 90 napig utazhat.

Finnország ugyanazokat a szankciókat alkalmazza Moszkvával szemben, mint az EU többi tagállama, például megtiltotta egyes ipari termékek behozatalát és kivitelét, és befagyasztotta az uniós bankokban lévő egyes vagyontárgyakat.

Kapcsolódó írásaink