Külföld

Ungváron tárgyalt Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos

Kárpátalja érdemeit sorolta a politikus

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős tagja kijevi látogatását követően csütörtökön Ungváron Kárpátalja megye vezetőivel, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökségével és más kisebbségi érdekvédelmi szervezetek képviselőivel tárgyalt, és kijelentette: Európa „régi adóssága, hogy megköszönje Kárpátaljának azt az óriási segítséget, amelyet Ukrajna többi régiójának nyújt”.

Ungváron tárgyalt Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Várhelyi Olivér találkozott Viktor Mikitával, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás elnökével, majd Volodimir Csubirkóval, a megyei tanács (közgyűlés) elnökével. A találkozókról kiadott hivatalos sajtóközlemények szerint a bővítési biztos kijelentette: Kárpátalja mindenkor számíthat mind az ő személyes, mind pedig európai uniós kollégáinak támogatására.
A KMKSZ ungvári székházában Várhelyi Olivér zárt ajtók mögött tárgyalt a szövetség elnökségével, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vezetőivel, valamint az ukrajnai román kisebbség érdekvédelmi szövetségének felelős titkárával, Aurica Bojescuval.
A kétnapos ukrajnai látogatásáról szólva Várhelyi Olivér elmondta: Európa „régi adóssága, hogy megköszönje Kárpátaljának azt az óriási segítséget, amelyet Ukrajna többi régiójának nyújt”. A megyében munkát kapnak a menekültek, be tudnak illeszkedni, „ugyanakkor egy humanitárius központ is Kárpátalja, mivel rajta keresztül érkezik a segítség Ukrajna többi területére” – húzta alá a magyar biztos.
Kárpátalja multietnikus régió, és – szavai szerint – „Ukrajna legjobb nagykövetei azok a kisebbségek, akiknek az anyaországai az unióban találhatók”.

Ukrajna tagjelölti státuszának megőrzése és majdani európai uniós csatlakozása kapcsán Várhelyi Olivér emlékeztetett arra, hogy ennek egyik politikai feltétele a kisebbségi jogok védelme, érvényesülése, „ezen belül pedig egy új kisebbségi törvény elfogadása”.
Barta József, a KMKSZ alelnöke szerint Ukrajna, az ukrán nép „talán a legtöbb áldozatot hozta azért, hogy az Európai Unió tagja legyen”. Ezt az irányvonalat maximálisan támogatják a kárpátaljaiak, ezen belül az itt élő magyarok.
Mi azt szeretnénk, hogy Ukrajna teljesítse az európai uniós csatlakozás minden feltételét, így az európai normáknak megfelelő kisebbségpolitika folytatását is – fogalmazott a kárpátaljai politikus.
Kárpátalja közvetlenül négy európai uniós országgal is határos, így érdekelt a minél szorosabb régióközi kapcsolatokban. Barta József kifejtette: a megye a háború ellenére is partneri kapcsolatokat ápol a szomszédos régiókkal és egészében véve Magyarországgal is, amit tovább szeretne fejleszteni, és reméli, hogy országos szinten is helyreáll a korábbi magyar–ukrán jószomszédi viszony – húzta alá a KMKSZ alelnöke.

Kapcsolódó írásaink