Külföld

Brüsszel rémálma a magyar miniszterelnök

Ezt a The New York Times állapította meg Meloni győzelme kapcsán

Megrázta Európát Giorgia Meloni győzelme, és az európai politika most egy jobboldali váltástól tart – írja kommentárban a New York Times. Az olasz politikus kezét azonban a cikk szerint „meg fogják kötni az EU-tól érkező eurómilliárdok”, amelyek nélkül országa gazdasága nem működhet.

Brüsszel rémálma a magyar miniszterelnök
Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni közös célja, hogy újra a jobboldal legyen a legnagyobb politikai erő Európában
Fotó: La Notizia Giornale

A szerző szerint (akit a Mandiner idéz) ha Meloni olyan populistákkal szövetkezik, mint Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki, akkor ők megújult erővel folytathatják munkájukat.

„Brüsszel rémálma, hogy az új olasz vezetés Orbánnal áll össze” – jelentette ki Stefano Stefanini volt olasz kormánytisztviselő, politikai elemző. „Magyarország önmagában is sok gondot okoz az EU-nak, de Olaszországgal és Lengyelországgal társulva komoly kihívást jelentene az uniós politikai fősodornak” – mondta az olasz szakértő.

A cikk kitért rá, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök elsőként gratulált Meloninak választási győzelmekor, politikai igazgatója, Orbán Balázs pedig azt írta a Twitteren, hogy „ilyen nehéz időkben minden korábbinál nagyobb szükségünk van olyan barátokra, akivel közös a víziónk és az európai problémákhoz való hozzáállásunk”. Stefanini szerint ha Melonit az EU-ban mellőzni próbálják és sarokba szorítják, akkor ott lesznek Orbán és követői, akik várnak rá, és ő csatlakozni fog hozzájuk. Ha viszont legitim vezetőként fogadják, akkor az EU együtt tud majd működni vele.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom