Külföld

A lengyel parlament elítélte a megszállt ukrajnai területeken rendezett népszavazást

Vízumstopot kér Lengyelország az oroszokra

A lengyel parlament alsóháza (szejm) csütörtökön egyhangúlag fogadta el azt a határozatot, amelyben elítélte a megszállt ukrajnai területeken Moszkva által rendezett népszavazásokat, valamint felszólította az Európai Uniót, hogy függessze fel a vízumkiadást az orosz állampolgárok számára.

A lengyel parlament elítélte a megszállt ukrajnai területeken rendezett népszavazást
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook

 A szejm „nem ismeri el az illegitim népszavazások eredményeit” – áll a dokumentumban, amely szerint a szerdán lezárult, az Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásokat „félelemmel teli légkörben hajtották végre, megsértve a nemzetközi jog minden normáját”.
A képviselők támogatták Ukrajnát abban a törekvésben, hogy „teljes mértékben visszaszerezze az ország egész területe felett az ellenőrzést a nemzetközileg elismert jogállásnak megfelelően”. Határozottan elítélték, hogy az Oroszországi Föderáció által megszállt területek lakosait szolgálatra kényszerítik „az orosz fegyveres, kisegítő és kollaboráns erőkben”.
Aláhúzták: Oroszország lakosainak jelentős része támogatja a háborút. Ennek kapcsán erkölcsileg megengedhetetlennek nevezik, hogy a „brutális támadó háborút folytató, állami terrorista cselekményeket végrehajtó” Oroszország állampolgárai szabadon mozogjanak Európában.

Hozzátették, hogy az oroszok a háború támogatásának demonstrálására használják fel az Európai Unióba (EU) való beutazás lehetőségét, illetve arra is, hogy „megkönnyítsék az orosz szolgálatoknak a hírszerzési és diverzáns műveletek végrehajtását”.
A szejm támogatja a lengyel kormány nemzetközi lépéseit, amelyek célja a vízumkiadás leállítása az Oroszországi Föderáció állampolgárai számára. Az EU-tagállamoknak és az uniós szerveknek szolidaritást kellene vállalniuk a megtámadottakkal, és szembeszegülniük a támadókkal – hangsúlyozták.
Lengyelország, Lettország, Litvánia és Észtország a múlt héten korlátozták a schengeni térségbe való belépést az uniós vízummal rendelkező, turisztikai, kulturális, sport- és üzleti céllal érkező oroszok számára. Ugyanakkor fenntartották a mentességet többek között az ellenzéki aktivisták számára, valamint humanitárius ügyekben is.

Kapcsolódó írásaink