Külföld

Lengyelország szigorított az oroszokat érintő beutazási szabályokon

Azon orosz állampolgárok sem léphetnek be az országba, akik más országok által kiadott, schengeni vízummal rendelkeznek

A tilalom immár a légi és tengeri útvonalon közlekedő személyekre is kiterjed, ez alól pedig csak a különleges esetek képeznek kivételt – írja a Liner.hu.

Lengyelország szigorított az oroszokat érintő beutazási szabályokon
Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter szeptember 19-én adott utasítást az oroszokra vonatkozó beutazási szabályok szigorítására
Fotó: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Az orosz állampolgárok szárazföldi útvonalon történő beutazására vonatkozó tilalom után Lengyelország úgy döntött, hogy a légi és tengeri útvonalon közlekedő személyekre is kiterjeszti a büntető intézkedést, amely hétfőn lépett életbe.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter szeptember 19-én adott utasítást az oroszokra vonatkozó beutazási szabályok szigorítására, miután megállapodásra jutott Észtország, Litvánia és Lettország hatóságaival.

Az említett országok a turisztikai, kulturális, sport- és üzleti céllal utazó, schengeni vízummal rendelkező oroszok beutazási tilalmáról is rendelkeztek – derül ki a TASS beszámolójából.

Lengyelország azon orosz állampolgároknak sem engedélyezi a belépést, akik más országok által kiadott, schengeni vízummal rendelkeznek, ez alól pedig a disszidensek, a humanitárius esetek, a diplomáciai képviseletek, a lengyel oktatási intézmények kutatói és diákjai, valamint a halászok jelentenek kivételt.

Varsó néhány hónappal ezelőtt felfüggesztette a turistavízumok kiadását az oroszok számára, így csak diplomaták, tehergépkocsi-vezetők, lengyelországi és más uniós polgárok családtagjai, valamint a lengyel kártya birtokosai és a humanitárius céllal utazók kaphatják meg – írja a Liner.hu.

Kapcsolódó írásaink