Külföld

Jöhet a nyolcadik szankciós csomag Oroszország ellen

Az uniós importkorlátozás legkevesebb 7 milliárd euró bevételtől fogja megfosztani Oroszországot

Az Európai Bizottság kereskedelmi korlátozásokat is tartalmazó nyolcadik szankciós csomag elfogadására tett javaslatot Oroszországgal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország „folytatja az Ukrajna elleni agressziót” – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán.

Jöhet a nyolcadik szankciós csomag Oroszország ellen
Ursula von der Leyen
Fotó: AFP/Sergii Kharchenko

Közölte: A szankciós csomag célja, hogy újabb csapást mérjenek az orosz gazdaságra, és korlátozzák az ország kereskedelmi lehetőségeit is. A javasolt szankciós csomag szerint az EU megtiltaná a fegyverek, a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes kémiai anyagok kivitelét Oroszországba, számos orosz termék importját, szolgáltatások nyújtását orosz vállalatok és hatóságok számára. Javaslatot tesznek annak a jogalapnak a megállapítására is, amely alapján meghatároznák az orosz olajár felső határát.

Az uniós importkorlátozás legkevesebb 7 milliárd euró bevételtől fogja megfosztani Oroszországot – húzta alá az Európai Bizottság elnöke.

Továbbá a csomag értelmében az uniós állampolgároknak tilos lesz olyan vállalatok kormányzati testületeiben szerepet vállalniuk, amelyek orosz állami tulajdonban vannak. Ugyanis Von der Leyen szerint „Oroszország nem részesülhet az uniós tudásból és szakértelemből”.

Kapcsolódó írásaink