Külföld

Rekordmennyiségű gabonára számít Oroszország

Oroszország jó úton halad afelé, hogy idén rekordmennyiségű, mintegy 150 millió tonna gabonát takarítson be – jelentette be kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki arról is beszélt: a részleges mozgósítás keretében behívott katonák között jelentős számú orosz gazda is van.

Rekordmennyiségű gabonára számít Oroszország
Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP/Sergei Bobylyon

Putyin úgy fogalmazott, szeretne a regionális vezetőkhöz és a mezőgazdasági vállalkozások vezetőihez is szólni a részleges mozgósítás kapcsán, mivel ez őket is érinti: közlése szerint a mozgósítás keretében a mezőgazdasági dolgozókat és gazdákat is behívják, ennek kapcsán pedig kijelentette, „az ő családjaikat is támogatni kell”, majd felszólította a helyi tisztviselőket, hogy erre a kérdésre fordítsanak különös figyelmet, tudatta a Reuters beszámolója alapján a Liner.hu portál.

Miután a múlt hét folyamán Putyin bejelentette a részleges mozgósítást, hirtelen megváltozott a hangulat a lakosság körében, s bár sokan voltak és vannak, akik hazafias hangulatban maradva szívesen bevonulnak, több tüntetés is szerveződött a mozgósítás ellen, továbbá kilométeres kocsisorok alakultak ki a határon; de egy incidens is történt, melyben egy férfi tüzet nyitott egy toborzó iroda vezetőjére, amiért legjobb barátja is megkapta a behívót.

A részleges mozgósítás keretében a hivatalos közlés szerint 300 ezer tartalékost is behívhatnak, akiket Ukrajnába küldenek harcolni. Putyin a találkozón azt is kijelentette, hogy Oroszország jó úton halad afelé, hogy 2022-ben rekordmennyiségű, akár 150 millió tonna gabonát takarítsanak be, ebből pedig becsléseik szerint mintegy 100 millió tonna búzát.

Kapcsolódó írásaink