Külföld

Példátlan pusztítást okozott Kanadában a Fiona hurrikán

A Fiona hurrikán helyi idő szerint szombat este érte el Kanada keleti részét

Példátlan pusztítást okozott Kanada atlanti partvidékén a Fiona hurrikán, hónapokig fog tartani a kiterjedt károkat szenvedett létfontosságú infrastruktúra újjáépítése – mondta vasárnap Bill Blair kanadai katasztrófavédelmi miniszter.

Példátlan pusztítást okozott Kanadában a Fiona hurrikán
Fiona hurrikán
Fotó: AFP

„Úgy gondolom, arányaiban párját ritkítja a kiterjedése annak, amivel meg kell birkóznunk” – közölte Blair a Reuters hírügynökségnek telefonon nyilatkozva, mikor arról kérdezték, hogy vonjon párhuzamot az Új-Skócia tartományban található Halifax városának térségét 2019-ben feldúló Dorian viharral.

„Úgy vélem, feltehetően több hónapnyi munkára lesz szükség ahhoz, hogy legalább részben helyre tudjuk állítani a létfontosságú infrastruktúrát – épületeket, házakat, a közösségi központok és iskolák, szél által letépett tetőit” – fűzte hozzá.

A Fiona hurrikán helyi idő szerint szombat este érte el Kanada keleti részét, ahol az időjárás okozta károk miatt Új-Fundland és Labrador, valamint Québec tartományban több százezren maradtak áram nélkül. Több település lakóit evakuálni kellett, a Szent Lőrinc-öbölben több szigeten is lakóházakat és épületeket sodortak magukkal a hullámok.

 Justin Trudeau kanadai kormányfő szombat éjjel közölte, hogy a kanadai hadsereget is bevetik a hurrikán által okozott pusztítás rendbehozatalához.

Kanadában egyébként ritkán fordulnak elő hurrikánok, részben mert a hidegebb, északi vizeken nincs mi táplálja őket.
 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom