Külföld

Szijjártó: Nem az európai emberek felelősek ezért a háborúért

Ha szankciókat hozunk valakivel szemben, akkor annak károsabbnak kell lennie a célentitásra nézve, mintsem magunkra, és sajnálatos módon az EU szankciós politikája ebben a tekintetben kudarcot vallott, mert azok a szankciók, amelyeket Oroszországgal szemben bevezettek, az EU-ra nézve károsabbak és fájdalmasabbak, mint az Oroszországi Föderációra nézve – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy CNN-nek adott interjúban.

Szijjártó: Nem az európai emberek felelősek ezért a háborúért
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MH/Purger Tamás

Az európai gazdaság recesszió felé halad, amire jó ideje nem volt már példa, a biztonságos energiaellátás a múlté, az infláció az egekben, az üzemanyag- és élelmiszerárak szintén emelkednek, a rezsiárak is megugrottak, úgyhogy mindenképpen kell találnunk valamiféle megoldást, mert nem az európai emberek felelősek ezért a háborúért, épp ezért nem kényszeríthetjük ki azt, hogy ők fizessék meg a háború árát – emelte ki a magyar külügyminiszter, aki visszautasította a riporter azon állítását, miszerint Magyarország inkább Moszkva pártját fogja saját uniós partnereivel szemben.

„Mi, magyarok már a kezdetektől fogva elítéltük ezt a háborút, és semmilyen szankciós csomagot nem vétóztunk meg. A jelenleg érvényben levő hét szankciós csomagot kivétel nélkül egyhangú döntéssel fogadta el az Európai Unió. Tehát, ha nem támogattuk volna ezeket a szankciós csomagokat, akkor nem is léphettek volna életbe, és nem lehetne érvényesíteni őket. Azt azonban egyértelművé tettük, hogy az ország biztonságos energiaellátását nem fogjuk kockára tenni semmi esetre sem” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki rámutatott: Európában, különösen Közép-Európában az energiaellátás egy földrajzi és infrastrukturális kérdés, és jelenleg fizikailag lehetetlen az ország biztonságos olaj- és gázellátását az orosz források nélkül megoldani.

Szijjártó beszélt arról, hogy Magyarország befogadta az Ukrajnából menekülőket, segítséget és támogatást biztosított nekik. Ugyanakkor úgy látja: sokkal nagyobb erőfeszítéseket kellett volna tenni annak érdekében, hogy végre helyreállítsák a békét.

„Egyértelmű, a területi integritás és a szuverenitás kell hogy képezze a nemzetközi politika és a nemzetközi jog alapját. Ebben nem ismerünk kompromisszumot. Egyértelműen kiállunk az ukránok és Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. De helyre kell állítanunk a békét. Épp ezért már a háború kezdetétől fogva azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését sürgettük. Sőt, még azt is felajánlottuk, hogy Magyarország legyen az a biztonságos helyszín, ahol minden érintett fél fair és egyenlő feltételek mellett tárgyalhat, csak kezdjük el az egyeztetéseket” – emelte ki a tárcavezető.

„Egyértelműen elítélünk mindenkit, aki atomháborúval fenyegetőzik, ez nem kérdés. Semmiképp sem szeretnénk megtapasztalni az atomháború borzalmait. Szeretnénk megőrizni a bolygót az utánunk érkező generációk számára, senki sem szeretné, ha elpusztulna a Föld. Épp ezért az atomfenyegetést, akármelyik oldalról is érkezzen, a lehető legkeményebb módon elítéljük” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink