Külföld

Lerótta kegyeletét II. Erzsébet ravatalánál Jacinda Ardern, David Beckham is beállt a sorba

Lerótta kegyeletét Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő pénteken a múlt héten elhunyt II. Erzsébet királynő ravatala előtt a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban.

Lerótta kegyeletét II. Erzsébet ravatalánál Jacinda Ardern, David Beckham is beállt a sorba
A Westminster Hallban felállított ravatal hétfő hajnalig látogatható
Fotó: AFP/Pool/Kirsty Wigglesworth

Ardern szombaton találkozik Liz Truss brit kormányfővel is, aki a hétvége folyamán több olyan állam- és kormányfőt fogad majd, aki az elhunyt uralkodó hétfői temetésére érkezik Londonba. A Downing Street közlése szerint szombaton Truss találkozik még Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel, vasárnap pedig fogadja Joe Biden amerikai elnököt, Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt, Micheal Martin ír kormányfőt és Andrzej Duda lengyel államfőt.

A Westminster Hallban felállított ravatal hétfő hajnalig látogatható, és a várakozások szerint addig összesen 750 ezren járulnak majd a néhai uralkodó koporsójához. A brit kulturális, sport- és médiaügyi minisztérium létrehozott a YouTube videómegosztó portálon egy külön csatornát, amely élőben, valós időben jelzi a sor mindenkori hosszát. Péntek délelőtt a londoni hatóságok átmenetileg le is zárták a ravatalhoz vezető sort a hatalmasra duzzadt tömeg miatt. Becslések szerint több mint fél napig tart, mire a sor végén állók a ravatalhoz érnek.

David Beckham, az angol labdarúgó-válogatott volt csapatkapitánya is beállt a több kilométeres sorba, hogy lerója kegyeletét. A futballsztár elmondta, hajnali két óra körül csatlakozott a sorhoz, és több mint 13 órát várakozott.

Kapcsolódó írásaink