Külföld

Von der Leyen: Putyin el fog bukni, mi győzni fogunk!

Az Európai Bizottság elnöke szerint az unió „felnőtt a feladathoz, és méltó választ adott az Ukrajna elleni orosz agresszióra” – közölte az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében szerdán.

Von der Leyen: Putyin el fog bukni, mi győzni fogunk!
Von der Leyen hisz Ukrajna győzelmében
Fotó: AFP/Valeria Mongelli

„Ez egy háború az energiánk, a gazdaságunk, az értékeink ellen. Ez a jövőnkért vívott háború. Az autokrácia háborúja a demokrácia ellen, de meggyőződésem, hogy kellő bátorsággal és szolidaritással Putyin el fog bukni, Ukrajna és Európa győzedelmeskedni fog” – jelentette ki szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott évértékelő beszédében az unió állapotáról a Magyar Nemzet cikke alapján.

Ursula von der Leyen elmondta, az Európai Unió által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók „maradnak”, újabbakat viszont nem terveznek.

Nincs egyetértés a szakértők és politikusok között sem arról, hogy Oroszország vagy Európa gazdasága viseli-e nehezebben a szankciók hatását.

Ursula von der Leyen azt is bejelentette, hogy az Európai Unió intézkedéseket javasol az alacsony költségű villamosenergia-termelők extraprofitjának megadóztatására, az ebből származó bevétel akár 140 milliárd eurót hozhatna az uniós államoknak. Közölte továbbá, hogy az Európai Unió hidrogénbankot hoz létre hárommilliárd euró értékű beruházással az európai hidrogénpiac megteremtésére és a hidrogénellátás szavatolására.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt is kiemelte: „Biztosíthatom önöket afelől, hogy az uniós bizottság továbbra is ragaszkodni fog a bírói függetlenséghez.”

Szavai szerint az EU továbbá a korrupció visszaszorítására összpontosít. „Ha hitelesek akarunk lenni akkor, amikor arra kérjük a tagjelölt országokat, hogy erősítsék meg demokráciájukat, akkor fel kell számolnunk a korrupciót az unión belül is” – fogalmazott az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette, hogy jövőre a testület intézkedéseket terjeszt majd elő az uniós korrupcióellenes jogszabályi keret frissítésére.

Kapcsolódó írásaink