Külföld

Operation London Bridge: ez történik II. Erzsébet halála után

London Bridge Művelet néven vált ismertté a protokoll, amely rendelkezik az uralkodó halála esetén elvégzendő teendőkről és azok pontos végrehajtásáról is, már az 1960-as években kidolgozták.

Operation London Bridge: ez történik II. Erzsébet halála után
A protokoll a legapróbb részletekről is rendelkezik
Fotó: AFP/Daniel Leal

Mivel egy ilyen fontos hírt természetesen nem lehet csak úgy a közvélemény elé tárni, így természetes, hogy Nagy-Britanniában már jó ideje létezik egy protokoll arra az esetre, ha II. Erzsébet meghal.

Az első és legfontosabb az ország vezető politikusainak értesítése a hírről. Ezt a sort a miniszterelnökkel kezdik. Erre a „London Bridge leomlott" kódot fogják használni – ha lehet hinni a pletykáknak. Ezután a kabinetet, a kabinetvezetőt, majd a Titkos tanácsot tájékoztatják. Ennek a telefonhívásnak az információk szerint a szövege is meg van adva, ami a következő: Most értesültünk Őfelsége, a királynő haláláról. Diszkréció szükséges.

Ezután a nyilvánosságot is értesítik az uralkodó haláláról. Ezzel párhuzamosan minden zászlót félárbócra engednek, valamint a kormányzati oldalak, állami és nem állami híroldalak, valamint az uralkodóház online felületei feketére váltanak. Ekkor már a temetés időpontját is közlik.

Ezek után a miniszterelnök tart majd gyászbeszédet a Downing Street 10 előtt, valamint találkozik az új uralkodóval, azaz Károly herceggel, aki este hat órakor beszédet is tart.

A királynő halálának másnapján délelőttre hívják össze a St. James Palotában az Accession Council nevű tanácsot, amely kikiáltja Károly herceget az új uralkodónak. Egy tisztviselő felolvassa a kiáltványt, miszerint Nagy-Britanniának új uralkodója van, ezt filmre is rögzítik majd.

Délben a parlament alsóházában a miniszterelnök vezetésével tisztelegnek a képviselők a királynő előtt. Délután fél 4-kor a kormányfő és a kabinet a Buckingham-palotába megy, ahol találkoznak Károly királlyal.

Bárhol is tartózkodott a királynő amikor elhunyt, a ravatalozást mindenképpen a Buckingham-palotában tartják. A temetésre várhatóan a királynő halála után 10 nappal kerül sor, ezt a napot hivatalos nemzeti gyásznappá nyilvánítják majd. Őfelsége temetési szertartását a westminsteri apátságban tartják, ami pontban délben fejeződik majd be két perces néma csenddel.

Károly megkoronázásáról a protokoll nem rendelkezik, Erzsébetet VI. György halála után 16 hónappal koronázták meg.

Kapcsolódó írásaink