Külföld

Trump szerint beállított fotókat tett közzé a kormány a házkutatásról

Donald Trump szerint a dokumentumokat, amelyek kapcsán őt a vizsgálat akadályozásával hozzák összefüggésbe hatóságok, még ő oldotta fel a minősítés alól, a volt elnök az igazságügyi minisztérium bírósági beadványára reagált a Trump-rezidencián lefoglalt iratokról zajló eljárás keretében.

Trump szerint beállított fotókat tett közzé a kormány a házkutatásról
Donald Trump szerint azt a látszatot akarták kelteni, mintha ő kezelte volna hanyagul az iratokat.
Fotó: AFP/Tayfun Coskun

A volt elnök közösségi oldalán megjelent reagálásában azt írta, az FBI akarta azt a látszatot kelteni, hogy az érintett iratok szerte dobálva hevertek a földön, majd ezt fényképen megörökítették, hogy a nyilvánosság elé tárhassák. Donald Trump hozzáteszi, úgy akarták megjeleníteni, mintha ő kezelte volna hanyagul az iratokat.

A minisztériumi beadvány fotókat is tartalmaz, amelyeken titkos és szigorúan titkos feliratú iratok láthatók egy szoba padlóján szétszórva. A volt elnök a hatóságok eljárására és a Szövetségi Nyomozói Iroda állítólagos politikai elfogultságával kapcsolatban megjelent információkra utalva úgy fogalmaz, „annyi törvénytelenség és méltánytalanság után eljött az idő megtisztítani a dolgokat".

Az igazságügyi minisztérium kedden egy 36 oldalas, később nyilvánosságra hozott dokumentumban érvelt amellett, hogy miért nem támogatja a házkutatás során lefoglalt iratok felülvizsgálatára független szakértő kinevezését, amelyre Donald Trump ügyvédei adtak be kérelmet.
 
A minisztérium azt állítja, hogy a házkutatás során rögzített videófelvételek arra szolgáltatnak bizonyítékot, hogy „a kormányzati hivatalos iratokat valószínűleg megpróbálták elrejteni, és nem az arra kijelölt helyiségben (Storage Room) őrizték, ami azt valószínűsíti, hogy megpróbálták akadályozni a kormányzati nyomozást".

A minisztérium szerint nincs szükség a lefoglalt iratok átvizsgálásához harmadik, független szereplő kinevezésére, már csak azért sem, mert az iratok átvizsgálását elvégezték, ami okafogyottá teszi a független felügyelő részvételét a folyamatban. Ebben a közleményben azt is elismerték, hogy a lefoglalt iratok között voltak az ügyvédi titoktartás körébe tartozó bizalmas iratok is, ám csak korlátozott számban. Ezek visszaszolgáltatását Donald Trump és képviselői a házkutatást követő napokban követelték.

Donald Trump jogi képviselőinek helyi idő szerint csütörtök este 8 óráig van lehetőségük hivatalosan jelezni a bíróság felé a minisztériumi elutasításra adott válaszukat a Donald Trumpnál tartott augusztus 8-i házkutatás körül zajló folyamat újabb jogi aktusában.

Kapcsolódó írásaink