Külföld

Szlovák sakk: egymást ütik ki a királyok

Harmadszor dönthetnek kormányt a szlovák liberálisok

Egészen új kormányzási kísérletnek lehetünk szemtanúi északi szomszédunknál, komoly krízishez vezetett a liberálisok személyes ellentéteken zátonyra futott politikája.

Szlovák sakk: egymást ütik ki a királyok
Richard Sulík lemondott, de akár az egész kormányt bedöntené, csak hogy ne kelljen Igor Matoviccsal együtt politizálnia
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

Szerdán reggel Richard Sulík, a liberálisok (SaS) gazdasági minisztere és miniszterelnök-helyettese beadta lemondását, hivatkozva a nagyobb kormánypárt, az OĽaNO pénzügyminiszterével kialakult vitáira. Kilátásba hozta azt is, hogy pártja többi minisztere is lemond, ha Matovic azonnal nem távozik tisztségéből.

Matovic erre a felhívásra egy tízpontos kívánságlistával válaszolt, amelyet feltételként nyújtott be a SaS liberálisai felé lemondásáért cserében. Ők viszont csak akkor kívánnak tárgyalni a tíz pontról, ha Matovic lemond, különben holnap visszahívják minisztereiket.

A volt miniszterelnök, jelenlegi pénzügyminiszter feltételei közt olyan pontokat is találhatunk, mint például 200 euró gyermekenkénti egyszeri juttatás a családoknak, az áram árának befagyasztása, illetve a gáz árának méltányos megállapítása. Szinte biztosra vehető, hogy a liberálisok ezt a hosszú listát nem fogják holnapig aláírni, így a kormánykoalíció is hamarosan széteshet.

A jelenlegi szlovák miniszterelnöknek, Eduard Hegernek a jelek szerint nincs sok szerepe a vitában, csak a vitatkozó felek közt közvetít. Heger politikai erőtlensége így ahhoz vezetett, hogy a két politikus személyes konfliktusa destabilizálta nemcsak a kormányt, hanem az egész szlovák politikai rendszert. Ez különösen veszélyes egy olyan időszakban, amelyben az ország hatalmas gazdasági, energia- és biztonsági krízissel küzd.

Nem meglepő, hogy a volt szlovák kormányfő, Veronika Remisová is azt nyilatkozta a sajtónak, reméli, hogy Sulík nem dönti meg harmadszorra is a szlovák kormányt. A kissé keserű megjegyzéssel arra utalt, hogy volt liberális partnereik az ő kormányát is megdöntötték 2011-ben egy bizalmi szavazás során. Másodszor ez Matovic 2021-es kormányfői posztjából való kiűzésekor történt.

A szlovák politikai káosznak és gyenge kormánynak viszont vannak nyertesei is. Ezek között találhatók a visegrádi négyek közti együttműködést ellenző hazai és európai erők, akik az Igor Matovic miniszterelnöksége alatt még sikeresen működő V4-es szövetséget nem nézték jól szemmel.

A központi kormányzás meggyengüléséből legtöbbet profitáló erők viszont azok az euroatlanti érdekeltségek, amelyek az országot Eduard Heger miniszterelnöksége, de legfőképpen az ukrán válság februári kitörése óta szinte teljesen a befolyásuk, egyesek szerint pedig irányításuk alá vették. Szlovákia gyakorlatilag engedelmes megvalósítója lett a legtöbb brüsszeli kezdeményezésnek úgy a szankciós, mint az energiapolitikában, és egy az Egyesült Államok érdekeinek megfelelő védelmi és külügyi politikát is folytat főleg Ukrajna, illetve Oroszország irányában.

Ennek eredményeként az ország önálló védelmi képességei gyakorlatilag megszűntek létezni, a légterüket a csehek és a lengyelek védik, a rakétaelhárító képességeket pedig szintén az ország keleti részén állomásozó NATO-csapatok látják el. Pozsony saját Sz–300-as légvédelmi egységeit már odaadományozta Kijevnek, amelyeket orosz jelentések szerint rögtön az első héten, bevetésük előtt sikerült is megsemmisíteniük. A saját MIG–29-es vadászgépeik szintén úton vannak Ukrajna felé, ugyanígy a teljesen elavult harckocsiállományuk.

A fejleményekkel viszont elégedett lehet Ivan Korcok szlovák külügyminiszter, volt washingtoni nagykövet, aki nyilatkozataiból ítélve nem lát tapinthatóbb különbséget az euroatlanti érdekek és a szlovák külpolitika törekvései közt. A liberális politikus, aki ugyan erősen bírálta a magyar kormány kisebbségi iskolákat támogató hozzájárulásait, nem talált kivetnivalót akkor sem, amikor már maga Sulík is nehezményezte a milliárdos értékű szlovák haditechnika Ukrajnába tartó vagonokra való felpakolását.

Kapcsolódó írásaink