Külföld

Franciaország nem aggódik különösebben az orosz földgáz kiesése miatt

Jelenleg az ország gáztározói szinte tele vannak

Normál időjárás esetén nem lesz gondja télen Franciaországnak a gázellátással, mert jelentős gáztartalékot halmozott fel, de egy átlagosnál hidegebb időjárás mellett felmerülhetnek ellátási nehézségek – nyilatkozta Emmanuelle Vargon, az energiapiaci szabályozásért felelős bizottság vezetője szerdán.

Franciaország nem aggódik különösebben az orosz földgáz kiesése miatt
Képünk illusztráció
Fotó: Twitter/BBK

Az illetékes rámutatott arra, hogy Franciaország teljes gázimportjában az orosz részesedést 17 százalékról 9 százalékra csökkentették, most pedig meg is szűnt, így a tél folyamán más forrásokból folytatják a földgáz beszerzését. A bizottság vezetője ugyanakkor elismerte, hogy elkerülhetetlenül emelkedni fog a földgáz ára.

Franciaországban jelenleg a földalatti gáztározók szinte tele vannak, töltöttségük 91 százalék és szeptember végére, október elejére eléri a 100 százalékot. „Ezek a készletek a fogyasztás 25 százalékét fedezik, záloga a biztonságos gázellátásnak, de a töltöttségi szint elkerülhetetlenül csökkenni fog a tél folyamán” – mondta Emmanuelle Vargon, hozzátéve: extrém hideg és enyhe gázhiány esetén elsősorban a vállalatoknál zárják el a gázcsapot, a háztartások ellátását ez nem befolyásolja.

Az áramról szólva az illetékes azt mondta, hogy Franciaországban jelenleg több atomreaktor javítása tart, ezért a szomszédos országoktól kell  villamosenergiát importálni. „Amennyiben olyan helyzet áll elő, amikor mindenhol nagyon hideg lesz, kevés lesz a szél, és gondok lesznek az áramtermeléssel, akkor nehéz lesz fenntartani minden területen a megszokott áramellátást” – jelentette ki Emmanuelle Vargon, aki elmondta azt is, hogy a biztonságos áramellátás érdekében 10 százalékkal kellene csökkenteni az áramfelhasználást a cégeknek és magánfogyasztóknak együttesen.  

Kapcsolódó írásaink