Külföld

Brutális merénylet egy Zelenszkij pártjából származó „áruló” ellen

Kíméletlen leszámolások folynak az oroszok által elfoglalt területeken

Csak napokkal az Alexander Dugin és lánya ellen elkövetett merénylet után újabb, valószínűsíthetően ukrán megtorló akció áldozata lett egy ukrajnai politikus, akit Kijev árulással vádolt meg.

Brutális merénylet egy Zelenszkij pártjából származó „áruló” ellen
Zelenszkij volt párttársát saját otthonában végezték ki
Fotó: Facebook Alexej Kovalev

A herszoni déli tartományokban meginduló ukrán ellentámadásról szóló jelentésekkel egyidejűleg egy megtorló gyilkosságról is érkeztek hírek.

Sajtójelentések szerint Alexej Kovalev ukrán képviselő holttestét Herszon megyében található otthonában találta meg saját édesanyja. A volt képviselőt állítólag sörétes puskával lőtték fejbe. Értesülések arról is írnak, hogy Kovalev feleségét halálra késelték. A nyugati sajtó az elkövetőket csak „partizánokként” jelöli meg, de felmerül a kérdés, hogy vajon a képviselő meggyilkolt felesége, akiről nem ismert, hogy valamilyen politikai tevékenységet folytatott volna, miért esett áldozatul egy ilyen akciónak.

Kovalev a Nép Szolgája párt képviselője volt, amelynek vezetője maga az ukrán elnök, Vologyimir Zelenszkij. A politikus áprilisban állt át az oroszok oldalára, és Herszon megye helyettes mezőgazdasági felügyelőjeként dolgozott, ami az agrárágazat növekvő stratégiai jelentősége mellett egy komoly pozíciónak számított az orosz fennhatóság alá vont területeken. Így az ő neve is felkerült több, nem hivatalos „árulólistára", amelyet különböző ukrán csoportok tesznek közzé.

A helyi orosz hatóságok intenzív keresésbe fogtak az akció végrehajtóinak kézre kerítésére, a körzetben jelenleg is nagyszabású ellenőrzési akciók folynak. A gyilkosság már az ötödik ilyen megtorló akció csupán Herszon megye megszállt területein, feltehetőleg az ukrán erők részéről. Ilyen volt például a Vitalij Gur ellen elkövetett augusztusi megtorló akció, akit augusztusban, ugyancsak saját otthona közelében lőttek le ismeretlen tettesek. Ő jelenleg egy moszkvai kórházban fekszik kómás állapotban. E mellett érkeztek rendőrök ellen elkövetett, autóba rejtett pokolgépes merényletekről szóló jelentések is.

Kapcsolódó írásaink