Külföld

Több gázt venne Párizs egykori gyarmatától

Akár szimbolikus jelenségnek is felfogható, hogy Emmanuel Macron Algériában tárgyalt a minap a gázszállítások növeléséről. A tét a jelenlegi arány megkétszerezése.

Több gázt venne Párizs egykori gyarmatától
Abdel-Madzsid Tebbún algériai (j) és Emmanuel Macron francia elnök Algírban augusztus 27-én
Fotó: NurPhoto via AFP

Az algériai hatóságok a gázszállítások ötvenszázalékos növelésének lehetőségét tervezik, s az erről szóló egyeztetések már zajlanak az Engie francia energiaipari vállalattal. Mint a vezető párizsi lapok vasárnap és hétfőn beszámoltak róla, Franciaország ugyan nem függ jelentősebben a hajdani gyarmatáról befutó energiahordozótól, ám a bővítés lehetősége a jelenlegi körülmények között mégis hozzájárulna ahhoz, hogy részben megbirkózzanak az oroszországi gázimport leállításával kapcsolatos gondokkal.

Emmanuel Macron francia elnök szombaton befejezett, háromnapos algíri látogatása is lényegében e kérdés körül forgott. Ennek eredményeként a francia államfő és Abdel-Madzsid Tebbún algériai elnök közös nyilatkozatot írt alá az együttműködés megerősítéséről az energia, a biztonság, a kultúra és a sport területén.

Fontos részlet, hogy Párizs energiamérlegének mintegy húsz százalékát teszi ki a földgáz, és Algéria részesedése a teljes gázimportban jelenleg „mindössze” nyolc-kilenc százalék – azaz ezt emelnék tizenkettő-tizenháromra. Az afrikai állam egyébként tizenegy százalékkal a legnagyobb gáztranszportőr Európába.

Kapcsolódó írásaink

Algéria stabilitása az első

ĀKényszeredett mosollyal várja a francia vezetés, vajon lesz-e új arab tavasz és új migrációs hullám a tüntetésekből