Külföld

Rekordbevételek a háború mentén

Rendkívül érdekes – és elgondolkodtató – jelentést tett közzé hétfőn az osztrák Szövetségi Versenyhivatal. A benzinről és a gázolajról írt anyag feltárja a drágulások hátterét, egyben rávilágít arra, miként gazdagodnak folyamatosan az ásványolaj-vállalatok.

Rekordbevételek a háború mentén
Kínálat egy osztrák benzinkúton (képünk illusztráció)
Fotó: Uwe Lein/dpa via AFP

Az osztrák Szövetségi Versenyhivatal frissen közzétett ágazati tanulmánya a benzinről és a gázolajról feltárja azt, amit a fogyasztók hetek óta fájdalmasan éreznek a pénztárcájukban a benzinkutaknál, illetve arra is rávilágít, hogy az ásványolajipari vállalatok hatalmas többletnyereséget termelnek – jelentette ki hétfőn Renate Anderl. Az osztrák munkaügyi kamara elnöke a közzétett jelentés kapcsán arról beszélt, a versenyhivatal vizsgálatának február végi kezdete óta az árrés megháromszorozódott – a benzin esetében literenként húsz, a gázolaj esetében pedig körülbelül tizennégy centtel.

Az ugyancsak osztrák Momentum Intézet jelentése szerint a helyi energiaipari óriáscégek, a Verbund és az OMV hatalmas többletnyereséget termelnek a válságban. Mint olvasható, az Osztrák Köztársaság többségi tulajdonában lévő Verbund 933 millió eurós nyereséget ért el, százötven százalékkal többet, mint 2021 első félévében. Az OMV – amelyben az államnak csaknem egyharmados részesedése van – 3,4 milliárd eurós profitnak örülhet, ami kétszerese az egy évvel korábbinak. A Verbund egyébként idén már négyszázmillió osztalékot fizetett.

Kapcsolódó írásaink