Külföld

Fordulatok a Dugina-gyilkosság ügyében

Az eredeti gyanúsított, Natalja Vovk után újabb személyt gyanúsít az FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat), a szintén Ukrán állampolgárságú Bohdan Ciganenkót Darja Dugina meggyilkolásának ügyében. A dolog pikantériája, hogy az eredeti gyanúsítottat, Natalja Vovkot a híresztelések szerint 17 késszúrással megölték Bécsben a napokban, hivatalos megerősítés erről azonban egyelőre nincs.

Fordulatok a Dugina-gyilkosság ügyében
Darja Dugina néhány héttel ezelőtt a mariupoli Azovsztalban járt
Fotó: Twitter

Augusztus 20-án Darja Dugina, Alexander Dugin lánya életét vesztette egy pokolgépes merénylet során Moszkvában. A feltételezések szerint a merénylő célpontja nem a lány volt, hanem az édesapa, akit csak Vlagyimir Putyin orosz elnök „Raszputyinjaként” ismernek, és aki az értesülések szerint az orosz elnök egyik ideológiai főtanácsadója.

Az orosz hatóságok már a merénylet másnapján ukrán elkövetőkre gyanakodtak, két nappal a merénylet után pedig meg is neveztek egy gyanúsítottat, Natalja Vovkot. A feltételezések szerint a nő az ukrán hadseregben kapott kiképzést a merényletre. Az orosz hatóságok eddigi információi alapján a nő Mini márkájú gépjárművével érkezett arra a fesztiválra, ahol Alexander Dugin és lánya tartózkodott. A jelenlegi információk szerint azonban Dugin és lánya az utolsó pillanatban autót cserélt, így a robbantásban Darja Dugina veszítette életét, édesapja szeme láttára.

Helyszínelés Moszkvában a merénylet után
Helyszínelés Moszkvában a merénylet után
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Natalja Vovk a merénylettel meggyanúsított ukrán nő az orosz források szerint Észtországon keresztül menekült, és Ausztriában bukkant fel nem sokkal a robbantás után. Hétvégén aztán az Express osztrák hírportál írt arról, hogy a Telegramon futótűzként terjed a hír, megölték Vovkot Bécsben.

A telegramon terjedő hír szerint a nőt 17 késszúrással ölték meg, és egy papírdarabot tartott a kezében. A hírt azonban sem az orosz, sem az osztrák hatóságok nem erősítették meg. Később aztán az esetről a RIA orosz hírügynökség közölte: „A titkosszolgálatok illetékeseivel folytatott konzultáció után azt mondhatjuk, hogy nincs értesülésünk ilyen jellegű bűncselekményről. Így nem tudjuk megerősíteni a hír hitelességét.”

Hétfőn aztán az FSZB újabb gyanúsított nevét tette közzé. Az 1978-as születésű Bohdan Ciganenko az orosz hatóságok szerint egy ukrán szabotázs- és terroristacsoport tagja, július 30-án Észtországon keresztül érkezett Oroszországba, ahonnan egy nappal a Dugina-gyilkosság előtt távozott. Az FSZB információi szerint Ciganenko hamis rendszámtáblákkal és egy létező kazah állampolgár, Julija Zajko nevére kiállított dokumentumokkal látta el Vovkot. Ciganenko és Vovk a feltételezések szerint egy délnyugat-moszkvai bérelt garázsban szerelte össze a robbanószerkezetet.

Az FSZB közölte, hogy folytatja a Darja Dugina meggyilkolásában részt vevő személyek azonosítását, amelyet az orosz hatóság szerint az ukrán különleges szolgálatok szerveztek. Ezt az ukrán fél azonban már a merénylet első napjától fogva tagadja.

Kapcsolódó írásaink