Külföld

Duda: Az Európai Bizottság megszegte a megállapodást

Az Európai Bizottság politikai ügyként kezeli a helyreállítási alap ügyét, mondta a lengyel elnök.

Duda: Az Európai Bizottság megszegte a megállapodást
Duda: a helyreállítási eszközök folyósításának egyik feltételéről, a lengyel legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara átalakításáról saját maga tárgyalt Brüsszelben.
Fotó: MH

Dudát a Radio Zet lengyel kereskedelmi csatornának adott terjedelmes beszélgetésben arról is kérdezték, Lengyelországnak kifizetik-e a koronavírus-járvány utáni helyreállításra szánt európai uniós alap neki járó összegét.
„Ez egy politikai probléma, és ma ez politikai játszma kérdése – válaszolt a lengyel elnök. Felidézte: a helyreállítási eszközök folyósításának egyik feltételéről, a lengyel legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara átalakításáról saját maga tárgyalt Brüsszelben.

Mint látszik, (…) a tárgyalásokkal ellentétben a megállapodásainkat megszegték – jelentette ki, brutális politikának nevezve a bizottság és más uniós szervek képviselőinek lépését.

A bizottság, majd az Európai Unió Tanácsa is júniusban hagyta jóvá a 23,9 milliárd euró értékű, vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását lehetővé tevő lengyel helyreállítási tervet. Ennek eszközeinek kifizetését viszont a tervben foglalt szükséges feltételek –úgynevezett mérföldkövek – teljesítéséhez kötik.

Az első mérföldkövek teljesítését azonban Varsó és Brüsszel jelenleg eltérően értelmezi. Vasárnapi sajtóértesülések szerint négy európai bírószervezet panaszt nyújtott be az Európai Bírósághoz amiatt, hogy a bizottság jóváhagyta a lengyel helyreállítási tervet. A panasz szerint a mérföldkövek a jogállamisági tekintetben nem elegendőek, és nem biztosítják a bírósági rendszer védelmét.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a PAP hírügynökségnek aláhúzta: az uniós testületek döntése a lengyel helyreállítási terv jóváhagyásáról érvényben marad, a bírósági szervezetek panasza nincs erre hatással. A kormány előfinanszírozás útján el is kezdte a helyreállítási tervben foglalt projektek megvalósítását –erősítette meg a szóvivő.
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő augusztus elején aláhúzta: ő az uniós pénzeket „egységként” szemléli, elsősorban a strukturális, a kohéziós alapok, valamint a közös agrárpolitika eszközei érdeklik, mert ezek ötszörösét teszik ki a lengyel helyreállítási tervnek. Hozzátette viszont: Lengyelország nem fog elveszíteni semmilyen pénzt, a helyreállítási alap eszközeinek folyósítása is csak idő kérdése.

Kapcsolódó írásaink