Külföld

Küszöbön a vasárnapi boltzár Szlovákiában?

Radikálisan átalakítaná a szlovákiai boltrendszer működését az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek Pártja. Javaslatuk szerint a jövőben vasárnaponként zárva tartanának az üzletek.

Küszöbön a vasárnapi boltzár Szlovákiában?
A tervezett lépés győztesei a hagyományos városi piacok lehetnek
Fotó: Ben Pipe / AFP

Az Európai Unió tagországai közül Szlovákiában dolgozik a legtöbb alkalmazott vasárnaponként, ezért fontos, hogy az ő életüket megkönnyítsük – tudatta szombaton az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek Pártja(OĽaNO). Mint az Új Szóban olvasható, a szervezet ezért azt javasolja a pozsonyi törvényhozásnak, hogy a jövőben vezessék be az adott napra érvényes boltzárat.

A párt közleményében aláhúzza, ma Szlovákiában a kiskereskedelmi alkalmazottak nyolcvan százalékát nők teszik ki, így a vasárnapi munkavégzés is leginkább őket érinti. Az OĽaNO képviselőinek számítása szerint a javaslat elfogadása esetén negyvennéggyel nőne a szabadnapok száma, ez pedig segítséget jelentene a házasság és családi kapcsolatok ápolásában, valamint a gyermeknevelés tekintetében.

A párt a rendelkezés hatálya alól csupán négy kivételt engedne – ezek az iskolakezdés előtti utolsó- és a karácsony előtti három vasárnap. Úgy vélik, ezzel az intézkedéssel az üzletek bevétele is nőne.

Kapcsolódó írásaink