Külföld

Döntött Vucic a kormányfő személyéről

Ana Brnabićot javasolja kormányfőjelöltnek Aleksandar Vučić államfő. A döntést hosszas egyeztetés előzte meg.

Döntött Vucic a kormányfő személyéről
Ana Brnabić egy közelmúltban megtartott nemzetközi fórumon
Fotó: Furkan Abdula / Anadolu Agency

Aleksandar Vučić köztársasági elnök alkotmányos jogával élve Ana Brnabićot javasolja miniszterelnök-jelöltnek – jelentették be szombaton a belgrádi lapok. Mint a tudósításokból kiderül, Vučić azután döntött így, hogy meghallgatta a parlamentbe bejutott listák képviselőit.

Ana Brnabić az államfő bejelentése szerint nem fogja kitölteni a négyéves mandátumát, hanem 2024-ben átadja tisztségét másnak. Egyben azt is jelezte, számos személyi változás lesz a kormány összetételében.

A döntés bonyolult és összetett volt, hiszen mind az ország legnagyobb pártján belül, mind a koalíciós partnerekkel egyeztetni kellett – hangoztatta Vučić, aki egyben a téli hideg miatt aggódó honfitársait is igyekezett megnyugtatni.

Nem lesznek korlátozások, de a helyzet nagyon súlyos – húzta alá az államfő. Utalt rá, Szerbia évente 3,2 milliárd köbméter gázt fogyaszt, amelyből kétmilliárdot vesznek kedvező áron az oroszoktól. Ugyanakkor emlékeztetett arra is, a maradék 1,2 milliárdért piaci árat kell fizetniük. Szerencsére májustól előre megkezdtük a gázbeszerzést, különben csődbe mentünk volna – tette hozzá Szerbia elnöke.

Kapcsolódó írásaink