Külföld

Gazdasági és valódi menekültek az EU-ban

Májusban 63 105 menedékkérő nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az EU valamely tagállamában, ami áprilishoz képest tizenhét, 2021 májusához képest pedig nyolcvankilenc százalékos növekedést jelent. Az Eurostat szerint a legtöbben Németországban folyamodtak ilyen felvetéssel a hatóságokhoz.

Gazdasági és valódi menekültek az EU-ban
Az orosz–ukrán háború kirobbanása nyomán egyre többen érkeztek az EU-ba (képünk a balatonőszödi táborban készült, ahol a fegyveres konfliktusok elől menekülő gyerekeket üdültetett a kormány)
Fotó: Peter Kohalmi/AFP

Elszomorító adatok derültek ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közzétett jelentéséből. E szerint májusban 63 105 menedékkérő nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az EU valamely tagállamában. Ez áprilishoz képest tizenhét, 2021 májusához mérve pedig nyolcvankilenc százalékos növekedést jelent.

Bár a szervezet nem utal rá, de a bővülés mögött nem csak a jelentésben említett orosz–ukrán konfliktus, hanem javarészt a baloldal által egyre bátorított és anyagilag finanszírozott illegális migráció áll.

A jelentés szerint a menedékkérelmek április és május közötti növekedése részben a venezuelaiak és a szíriaiak kérelmeinek harminckét és huszonnégy százalékos emelkedésére vezethető vissza. Az afgánok 7695, a kolumbiaiak 3535, a pakisztániak 2890 kérelemmel fordultak a tagállamok illetékes hatóságaihoz.

Idén májusban további 6280 ember nyújtott be ismételt, korábban elutasított menedékjog iránti kérelmet. Ez az adat áprilishoz képest tizenhárom, 2021 májusához képest pedig húsz százalékkal magasabb. A legtöbb, 13 855 első alkalommal menedéket kérőt májusban Németország vette nyilvántartásba. Ez a teljes EU-t tekintve huszonkét százalékot tesz ki. A következő helyen Spanyolország (10 200) áll, megelőzve Párizst (9800), Rómát (6450) és Bécset (5645). Az ebben az öt tagállamban beadott kérelmek együttesen hetvenhárom százalékot tesznek ki.

Kiemelték, májusban 2635, magát felnőtt kísérő nélküli kiskorúnak valló menedékkérő nyújtott be efféle kérelmet az uniós tagállamok egyikében. Az adat áprilishoz képest tizenhét, 2021 májusához képest kilencvenhét százalékkal magasabb. A legtöbb gyerek Afganisztánból (1215), Szíriából (460) és Szomáliából (165) érkezett. Legtöbben közülük Ausztriában (770), Németországban (435) és Bulgáriában (320) fordultak a hatóságokhoz.

Megjegyezték továbbá: márciusban az Ukrajna elleni orosz háború miatt jelentősen megnőtt az először menedéket kérő ukrajnai állampolgárok száma. Amíg a tagállamok februárban 2370 embert regisztráltak, addig márciusban számuk 12 885-re bővült.

Kapcsolódó írásaink