Külföld

Ferenc pápa: A háború őrültség

A pápa kijelentette, az ártatlanok fizetnek a háborúért

Békét sürgetett Ukrajna és Oroszország között Ferenc pápa, aki a konfliktus kezdetétől számított hatodik hónap végén őrültségnek nevezte a háborút a Vatikánban tartott általános meghallgatáson

Ferenc pápa: A háború őrültség
Ferenc pápa továbbra is imádkozik, hogy béke legyen Ukrajnában és az egész világon
Fotó: AFP/Andreas Solaro

Ferenc pápa az audiencia végén az ukrajnai háború befejeződéséért imádkozott.

Az egyházfő emlékeztetett, hogy hat hónap telt el a háború kezdete óta. „Gondoljunk Ukrajnára és Oroszországra. Mindkét országot felajánlottam Szűz Mária szeplőtelen szívének. A Szűzanya lássa ezt a két szeretett országot, lássa Ukrajnát, lássa Oroszországot, és hozzon békét. Szükségünk van a békére" – jelentette ki Ferenc pápa, aki március 25-én ajánlotta fel a két országot a Szent Péter-bazilikában végzett bűnbánati szertartás keretében. A pápa kijelentette, az ártatlanok fizetnek a háborúért. „Gondolok a sok kegyetlenségre, a sok ártatlanra, akiknek az őrültségért, minden fél őrültségéért kell megfizetniük, mivel a háború őrültség" – mondta. Megjegyezte, hogy a háborúban senki sem mondhatja azt, hogy ő nem tartozik az őrültek közé.

Ferenc pápa utalt Darja Dugina újságíró és aktivista, Alekszandr Dugin nacionalista orosz közíró és politikai gondolkodó lányának halálára, aki szombaton merényletben veszítette életét. „Gondolok a szegény lányra is, akit az autóülés alá rejtett bomba ölt meg Moszkvában. Az ártatlanok fizetnek meg a háborúért" – fogalmazott az egyházfő. Hangoztatta, hogy szívén viseli a foglyok sorsát, elsősorban azokét, akik kiszolgáltatottak, és azt kéri a hatóságoktól, hogy tegyenek a szabadon bocsátásukért. Hozzátette, hogy akik a háborúval, a fegyverkereskedelemmel gazdagodnak, azok bűnözők, mivel legyilkolják az emberiséget.

Ferenc pápa a régóta háború sújtotta országokra is emlékeztetett, közöttük Szíriára és Jemenre, ahol a gyerekek is éheznek. Megemlítette a mianmari rohingjákat is, akik „a világban keresnek menedéket, miután igazságtalanul elkergették őket földjeikről".

Kapcsolódó írásaink