Külföld

Új fürdővel gazdagodhat a Kincses Város

A hírek szerint végleges döntést hozott a kolozsvári élményfürdő helyszínéről a helyi önkormányzat. Mint a Főtér megírta, a tervezett metróprojektet közben jegelték.

Új fürdővel gazdagodhat a Kincses Város
Kolozsváron a Donát negyedbe kerülhet az aquapark (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Évek óta Brassó és Nagyvárad babérjaira ácsingózik Kolozsvár, és most végre úgy tűnik, elindulhatnak a siker felé vezető úton – derült ki a Főtér keddi tudósításából. Mint az orgánum közölte, Emil Boc, a település polgármestere ugyanis a tanácsülésen bejelentette, visszatérnek a régi ötlethez, és a jelenlegi Sun strand helyén, a Donát negyedben építik meg az évek óta beígért akvaparkot.

A politikus által közölt terv szerint az élményfürdő és csúszdapark egy 5,5 hektáros területet foglalna el a Cora bevásárlóközpont és a Kis-Szamos között. A polgármesteri hivatalnak ott egy 1,5 hektáros birtoka van (ez maga a strand). Sajnos itt is akad egy kis probléma, ugyanis a maradék részekért a városháza éppen pereskedik. Ezután következne persze a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése.

A Főtér cikke szerint egy akvapark létrehozása nem új keletű ötlet, már a 2010-es években felvetődött, érdemes lenne felvenni a város hosszú távú tervei közé egy efféle projektet. Több helyszín is szóba jött – így először épp a Donát, aztán a Györgyfalvi negyed, majd a Borháncs –utóbbiakat azonban elvetette az önkormányzat, és visszatértek ahhoz az elképzeléshez, amelyet már 2016-ban is vázoltak.

E szerint a tizenötezer négyzetméteres, javarészt beépíthető létesítmény a könnyen megközelíthető Csengeri Antal–1 Decembrie 1918 út mentén valósulna meg. Mintegy három év múlva, azaz 2019-ben pedig azt írta a helyi sajtó, hogy a beruházás negyvenötmillió eurót emésztene föl. A cikkben külön kitérnek arra, hogy az akvapark kapna egy ezerkétszáz férőhelyes parkolót is.

A létesítményről döntő tanácsülésen felfüggesztették a metró tervezésére és kivitelezésére kiírt versenytárgyalást is. Mint kiderült, az érdeklődő cégek ugyanis kijelentették, képtelenek részt venni a liciten, mert földalatti nem valósítható meg az önkormányzat által rögzített 1,3 milliárd euróból. Az ok az építőanyagok drágulása. Emil Boc azt mondta, a műszaki-gazdasági mutatókat aktualizálják, majd újra kiírják a licitet.

Kapcsolódó írásaink

Erős év után bizakodók a hazai fürdők

ĀValamennyi fővárosi strandon bevezették a készpénzmentes fizetést, ettől a szezontól kezdve már csak bank- vagy az intézmény saját kártyájával vásárolhatunk