Külföld

Milos Zeman elítélte a Varsóval és Budapesttel szembeni „támadásokat”

Az Európai Unió intézményei a jogállamiság elveinek feltételezett megsértésének gyanúja miatt eljárásokat folytatnak Lengyelország és Magyarország ellen

Elítélte a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni európai uniós „támadásokat” Milos Zeman cseh államfő kedden.

Milos Zeman elítélte a Varsóval és Budapesttel szembeni „támadásokat”
Milos Zeman
Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth

„Elítélem azokat a támadásokat, amelyeket bizonyos brüsszeli helyekről Lengyelország és Magyarország ellen indítanak” – jelentette ki Zeman Prágában, amikor a Hradzsinban fogadta a cseh nagyköveteket – derül ki Kokes János, az MTI tudósítójának jelentéséből.

Az Európai Unió intézményei a jogállamiság elveinek feltételezett megsértésének gyanúja miatt eljárásokat folytatnak Varsó és Budapest ellen – jegyezte meg a cseh államfő szavait idéző CTK hírügynökség.

A cseh köztársasági elnök fontosnak nevezte a visegrádi országok együttműködését, és az együttműködés értelmének kétségbevonását „butaságnak” nevezte. Az utóbbi hónapokban, különösen az ukrajnai háborúval kapcsolatos, a többiektől eltérő magyar álláspont miatt több cseh politikus kétségbe vonta a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) együttműködésének jogosultságát és a csoport jövőjét.

Milos Zeman rámutatott: a Visegrádi Együttműködés hasznos, a visegrádi négyek voltak például azok, amelyek a közelmúltban megakadályozták, hogy az Európai Unió bevezethesse a menekültek kvóták szerinti elosztását a tagállamok között.

A cseh államfő szerint éppen ebből kifolyólag rendkívül fontos, hogy az Európai Tanácsban az egyes tagállamok szuverenitását érintő kérdésekben továbbra is követelmény legyen a konszenzusos szavazás.

Milos Zeman felszólította a nagyköveteket, akik szokásos éves értekezletre gyűltek össze ezen a héten Prágában, hogy munkájukban elsősorban a cseh gazdasági érdekek érvényesítésére helyezzék a hangsúlyt, és minél több beruházást szerezzenek az országnak.

Kapcsolódó írásaink