Külföld

Megnyílt az 5. lengyel–magyar nyári egyetem Krasiczynben

Az idei rendezvény fő témái között szerepel az ukrajnai háború hatása az európai energiabiztonságra, az élelmiszerellátásra, valamint az európai és a globális erőviszonyokra

Mintegy százötven magyar és lengyel diák részvételével kezdődött meg hétfő este a Waclaw Felczak Intézet 5. nyári egyeteme a dél-lengyelországi Krasiczynben

Megnyílt az 5. lengyel–magyar nyári egyetem Krasiczynben
A kép illusztráció
Fotó: Facebook

Az ötnapos rendezvénysorozat hétfői programjában bemutatkozott a lengyelországi Felczak Intézet magyarországi ikerintézménye, a Waclaw Felczak Alapítvány. Ennek kuratóriumi elnöke, Karol Biernacki szegedi tiszteletbeli lengyel konzul leszögezte: az elmúlt évek nagy világrendbeli átrendeződése alaposan kihatott a magyar-lengyel kapcsolatokra is. „Bennünket az ezeréves barátság kötelez, ez határozza meg a mai fiatalok előtt álló feladatokat” - húzta alá.

Maciej Szymanowski, a varsói Felczak Intézet igazgatója felidézte: a nyári egyetem előző évfolyamain gyakran esett szó arról, hogy ennek fiatal résztvevői a lengyel-magyar barátság jövőjét alakítják majd. „Most pedig mondom: maguk az ittlétükkel nem a barátságunk jövőjét képezik, hanem a jelenét” - fogalmazott.

Bejelentette: az idei rendezvény fő témái között szerepel az ukrajnai háború hatása az európai energiabiztonságra, az élelmiszerellátásra, valamint az európai és a globális erőviszonyokra.

A kedd reggeli, az európai biztonságról szóló pódiumbeszélgetésben Porkoláb Imre, a Honvédelmi Minisztérium ezredese megállapította: jelenleg több paradigmaváltással egyszerre kell szembenézni, a világban bekövetkeznek geopolitikai, hadviselési, technológiai változások.

Ebben a helyzetben világos célkitűzésekre van szükség, valamint bizalomépítésre is a partnerekkel - húzta alá. Hangsúlyozta: Magyarország a NATO tagja, egy irányba halad a szövetségesekkel, egyúttal érthető, hogy saját állampolgárok biztonsága érdekében gazdasági szinten szuverén döntéseket hoz.

Lukasz Kudlicki, a lengyel nemzetvédelmi miniszter politikai kabinetfőnöke biztonságpolitikai szempontból derűlátásra okot adó jelnek nevezte, hogy a szövetség konkrét lépésekkel tudott reagálni Ukrajna megtámadására, növeli védelmi képességeit és ellátja Ukrajnát a szükséges felszereléssel. Megállapította azt is: Lengyelország és Magyarország NATO-csatlakozása óta jól fejlődik a két ország katonai együttműködése.

Kedden megtartják az Élelmezés és élelmiszerpolitika Közép-Európában című panelt is, amelyen Juhász Anikó, az agrárminisztérium helyettes államtitkára Anna Gembickával, a lengyel agrárminisztérium államtitkárával beszélget.

Ezt követően bemutatják Andrzej Nowak lengyel történészprofesszor Az orosz birodalom áldozatai - a birodalom, mint áldozat című könyvének frissen megjelent magyar kiadását.

Délután a hallgatók a közeli Przemysl első világháborús katonai temetőjében megkoszorúzzák a magyar honvédek sírjait, és megtekintik a przemysli erődrendszert.

Este a Góbé zenekar táncháza előtt bemutatják Kovács István történész, író, költő és diplomata lengyel-magyar kapcsolatok történetéről szóló munkáját. A kötetről Jerzy Snopek irodalomtörténész-professzor, volt budapesti lengyel nagykövet, valamint Pálfalvi Lajos irodalomtörténész, polonista beszélget a szerzővel.

A hét során a magyar és lengyel politikusok, szakértők részvételével szervezett pódiumbeszélgetések mellett több műhelyfoglalkozás, könyvbemutató és sportműsor is vár a hallgatókra.

Kapcsolódó írásaink