Külföld

Különleges jogi felügyelő kezében látná Trump csapata az iratokat

Különleges jogi felügyelő kinevezését kérték Donald Trump volt amerikai elnök ügyvédei hétfőn a politikus ingatlanában lefoglalt iratok ügyében.

A bírósági beadványban a volt elnök jogi csapata egy független jogász, egy különleges ügygazda kinevezését akarja elérni, aki felügyelné a lefoglalt iratok felülvizsgálatát.

Emellett azt kérték, hogy a bíróság függessze fel a szövetségi nyomozók munkáját az ügyben a felülvizsgálat idejére.

A beadványban Donald Trump jogi képviselői útján alkotmányos jogaira hivatkozik, amelyeket sérthetett az FBI két héttel korábbi házkutatása, amikor a nyomozók személyes iratokat is lefoglaltak nála.

A különleges, független felügyelő azt is biztosítaná, hogy a hatóság visszajuttassa a magániratokat Donald Trumpnak.

A hatóság – az Igazságügyi Minisztérium által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint – titkos és szigorúan titkos minősítésű iratokat is lefoglalt a floridai rezidencián.

Az eljárás pontos céljáról tanúskodó, eskü alatt tett nyilatkozatot a kormányzati szervek a nyomozás érdekeire hivatkozva nem hozták nyilvánosságra.

Múlt héten egy floridai bíró elutasította a Szövetségi Nyomozó Iroda és az Igazságügyi Minisztérium érveit, és úgy döntött, hogy a nyilatkozat megismeréséhez joga van a közvéleménynek.

Annyi kitételt fűzött hozzá, hogy a minisztérium a dokumentum bizonyos érzékeny részeit kitakarhatja, erre csütörtökig van ideje.

A bíró hétfőn fenntartotta véleményét, arra hivatkozva, hogy „példátlan” esetről van szó, amelynek nyilvánossága „köz- és történelmi érdek” is egyben.

Kapcsolódó írásaink